Teljesen bizonytalan a Déli Áramlat sorsa

Új feszültséggócot jelent a Déli Áramlat az uniós kapcsolatokban. Brüsszel a közösségi joggal ellentétesnek minősítette a vezeték tervét, és beleszólást kér a kétoldalú megállapodások újratárgyalásába.

Új feszültséggóc jelent meg az uniós kapcsolatokban, miután az Európai Bizottság immár hivatalosan is a közösségi joggal ellentétesnek minősítette a Déli Áramlat jelenlegi tervét. Az indoklás szerint a vezeték nem felel meg az Európai Unió úgynevezett harmadik energiacsomagjában foglalt, liberalizált jogszabályoknak. ezek ugyanis tiltják a monopóliumként működő energiaszállítást.

Brüsszel a megállapodás újratárgyalására szólította fel a beruházásban érintett hat tagállamot. Az orosz Gazprom, a majdani szállító a döntés után élesen tiltakozott az Európai Bizottságnál. A cég szerint megdöbbentő, hogy Brüsszel akkor lép közbe, amikor az építkezés néhány szakaszon már megkezdődött. Noha a kritizált kormányközi szerződések legtöbbjét már hat éve aláírták, azaz az energiacsomag elfogadása előtt. Az orosz érvelés szerint a mostani uniós szabályozásnak a nemzetközi jog alapján nem lehet visszaható hatálya.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az Európai Bizottság maga is részt kíván venni az újratárgyalási folyamatban. Elvben lehetséges, hogy Moszkva és a Déli Áramlatban partner uniós tagállamok végül bizonyos feltételekkel mentességet kaphatnak egyes energiaszállítási szabályok alól, de a vezeték sorsa jelenleg teljesen bizonytalan.

Maszol.ro

Friss hírek