Részben bőrszíne miatt kapott halálbüntetést

Két ember megölése miatt elítélték, de a halálbüntetés kiszabásában egy szakértő rasszista vallomását is figyelembe vették a bírák.

Duane Buck nem egy ma született bárány. 1997-ben 3 embert lőtt le Texas államban, ebből kettőnek halálos sérülést okozott. A bírósági ítélete súlyosságának eldöntésében viszont egy tanú rasszista vallomása is szerepet játszhatott. Buck képviselői az esetben egy új, tiszta bírósági eljárásért küzdenek – jelenti a Buzzfeed.

Az 1997-es büntetőper során egy bizonyos Dr. Walter Quijano szakértőt hallgattak meg tanúként. Vallomását az esküdtszék tagjai megfontolták, majd ítélethozatalkor Buck-ot halálra ítélték arra támaszkodva, hogy állandó veszélyt jelent a társadalom számára.

Quijano Buck ügyén kívül összesen 6 esetben adott hasonló szakvéleményt. Az érintett ügyek vádlottjai egytől egyig vagy latin-amerikaiak, vagy feketék voltak. Quijano tette az akkori szövetségi főügyész figyelmét is felkeltették: „A bírósági eljárásban helytelen tényezőként kezelni a bőrszínt” – állt John Cornyn nyilatkozatában. Buck kivételével az összes vádlottnak új tárgyalást írtak ki.

2011-ben ügyének felülvizsgálatát kérte a védőügyvédje a Legfelsőbb Bíróságtól. Az ítélet megváltoztatásához szükséges 4 szavazat nem lett meg, viszont két bírónő különvéleményt fogalmazott meg írásban, melyben az ítélet felülvizsgálatát kérik: „Az igazságügyi rendszerünk nem tolerálhat olyan halálbüntetéseket, amik hozatalában a bőrszín számítana.” Két évvel később, idén november 20-án a texasi ügyészség elutasította Buck ügyvédjének kérelmét az újratárgyalásra, így a Harris megyei ügyészség most újból időpontot tűzhet ki az elítélt kivégzésére.

„Afelől nincs kétség, hogy elkövette a bűncselekményt. Az eljárás tisztasága itt a kérdés. Ha valakire a legsúlyosabb ítéletet rójuk ki, akkor meg kell arról bizonyosodnunk, hogy azt színvakok módjára tesszük” – nyilatkozta Buck ügyvédje, Kate Black. A szóbanforgó helyzetet az is bonyolítja, hogy Quijano-t az eredeti tárgyalás során a védelem hívta a tanúk padjára. A halálbüntetés mellett Stephen Breyer, Samuel Alito, és Antonin Scalia legfőbb bírák azzal érveltek, hogy olyan bizonyítékot nem lehet semmisnek tekinteni, amit maga a védelem hozott nyilvánosságra. Az elítélt képviselete szerint mindez nem számít, hanem, hogy a vád a rasszista vallomásra támaszkodott, és így az Állam megsértette egy állampolgár egyenlő jogi védelméhez való jogát.

Buck támogatói között megtalálható Texas korábbi kormányzója, Mark White, és az 1997-es eljárásban akkor a vád oldalán álló körzeti ügyész, Linda Geffin. Geffinnek köszönhetően a helyi civil és vallási mozgalmak egyesültek és kérték az ügy újratárgyalására a Harris Megyei Ügyészséget. A hivatal szóvívője elmondta, hogy átgondolják a kérelmet.

Az elítélt egy telefoninterjúban nyilatkozott:”A sok dolog közül az tűnik ki a legjobban, hogy Quijano szerint ha fekete vagy, akkor halált érdemelsz.”

Az Egyesült Államokban egy fekete férfinak nyolcszor nagyobb az esélye, hogy börtönbe kerüljön, mint egy fehér embernek. Buck-hoz hasonlóan a halálsoron lévők 40 százalékát feketék alkotják. Továbbá, az Igazságügyi Hivatal kérésére lefolytatott kutatás kiderítette, hogy a Harris Megyei Ügyészség kétszer annyi fekete vádlottra ró ki halálbüntetést, mint a hasonló bűncselekményekkel gyanúsított fehér elkövetőkre. Bár hivatalosan a XXI. században már nincs faji megkülönböztetés az Egyesült Államokban, a statisztikák mást mutatnak. Ezt a tényt még egy pár hangzatos nyilatkozat sem tudja megváltoztatni.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »