Beduinok lázongásától hangos Izrael

Izraelben több településen megmozdulásokat váltott ki a kormányzat terve, hogy a Negev-sivatag területén élő beduinokat áttelepítse. A beduinok nem akarják elhagyni őseik földjét, az izraeli kormányzat viszont államuk társadalmába akarja integrálni közösségeiket.

A Negev-sivatag beduinjai több településen tiltakoztak a izraeli kormány terve ellen, amely körülbelül harminc-negyvenezer beduin áttelepítését célozza – számolt be a BBC. Demonstrációkra került sor Haifában, Jeruzsálemben, Ciszjordániában és Gázában is. A tüntetők és a rendőrség közötti legsúlyosabb összetűzésekre a Negev-sivatag területén került sor, ahol a rendőrség könnygázt és vízágyúkat is bevetett.

Az izraeli Haaretz lap értesülése szerint eddig huszonnyolc tüntetőt tartóztattak le. Az összecsapásokban tizenöt rendőr sérült meg.

A beduinok azt nehezményezik, hogy a kormány őseik földjének elhagyására kényszeríti őket. Ezzel szemben az izraeli vezetés érvelése szerint az intézkedéssel az a céljuk, hogy az eddig alacsony infrastruktúrájú, félnomád szállásokon élő beduinok megfelelő közüzemi ellátáshoz juthassanak és integrálódhassanak a zsidó állam társadalmába.

Szenczi András

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »