Együtt keres olajat Norvégia és Kína

Izlandi értesülések szerint Norvégia beszállna abba a projektbe, amit Kína indít új olajlelőhelyek kutatására az Izland és a norvég Jan Mayen-sziget közötti területen. A szigetország idén nyáron adta meg a kutatásra az engedélyt az izlandi Eykon Energy és a kínai CNOOC cégek számára. Egy kormányközi szerződés alapján Norvégia a kiadott engedélyek 25 százalékával rendelkezhet, így beszállhat a kínai kutatásokba.

Az új konzervatív norvég kormány javítani kíván a 2010 óta hűvös kapcsolatán Kínával. Az elhidegülést a Liu Xiaobo, kínai emberjogi aktivistának adományozott Nobel-díj okozta.

Kína komoly befektetéseket végez az Északi-sarkvidéken. Ez az első eset, hogy egy kínai olajcég megjelenik északon. Idén tavasszal pedig az ázsiai nagyhatalom Izlanddal szabadkereskedelmi egyezményt kötött. Kína egyre inkább érdeklődik a terület iránt, mivel növekvő gazdasága több nyersanyagot, illetve energiaforrást igényel, ezekből pedig az Arktisz komoly tartalékokat rejt. Egyes felmérések szerint a Föld maradék kőolaj- és földgázkészletének 20-30 százaléka itt található.

Simon Ádám

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »