Eldőlt: idén már nem tartanak régiós népszavazást

A Hargita megyei prefektus is megtámadja a bíróságon a Hargita megyei népszavazás kiírásáról szóló önkormányzati határozatot, így idén már biztosan nem tartják meg az RMDSZ által kezdeményezett referendumokat a fejlesztési régiókról egyetlen partiumi és székelyföldi megyében sem.

Az RMDSZ eredetileg hat megyében kezdeményezett népszavazást Székelyföldön és Partiumban. Bihar és Szatmár megyékben nem is került a megyei önkormányzat elé az erről szóló határozattervezet, Maros és Szilágy megyében a román többségű testületek leszavazták a kezdeményezést, Háromszéken pedig a közigazgatási bírósághoz fordult a prefektus.

Hargita megye tanácsa november 14-én fogadta el a régióátszervezésről szóló megyei szintű népszavazás kiírásáról szóló határozatot. Ennek értelmében 2013. december 22-én járulhatnak az urnához a Hargita megyei állandó lakhellyel rendelkező állampolgárok véleményt nyilvánítani arról, hogy alkosson-e Hargita, Kovászna és Maros megye egyetlen fejlesztési régiót.

Hasonló határozatot fogadott el Kovászna megye tanácsa is, amely december 8-át tűzte ki a referendum időpontjának. Pár napra rá azonban Dumitru Marinescu Kovászna megyei prefektus bejelentette: a közigazgatási bírósághoz fordul a szerinte törvénytelen határozat miatt. Elmondta: a törvény szerint a bírósági eljárás végéig hivatalból felfüggesztik a referendumra vonatkozó tanácsi határozatot, ezért az eredetileg tervezett december 8-i dátumon nem kerülhet sor népszavazásra.

A Maros megyei tanács november 14-én, a Szilágy megyei november 26-án utasította el a  székelyföldi fejlesztési régió létrehozását szorgalmazó népszavazás kiírásáról szóló RMDSZ-es határozattervezetet.

Borboly Csaba a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: ha a megye prefektusa a közigazgatási bírósághoz fordul, kénytelenek lesznek megvárni a bírósági eljárás végét annak érdekében, hogy minden a törvényes előírások szerint zajlódjon le. „Ez egy politikai lépés, mi minden lehetséges érvet átnéztünk annak érdekében, hogy e kezdeményezésen ne lehessen fogást találni, így ezt a pert is megnyerjük” – mondta a megyei tanács elnöke.Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke korábban az MTI-nek elmondta: a prefektus lépését követően  már biztos, hogy december 8-án nem tarthatják meg a népszavazást. Az RMDSZ-es politikus hozzátette, az önkormányzat eleve úgy fogadta el a határozatot, hogy ha a prefektus megtámadja, de elveszíti a pert, a választópolgárokat a jogerős ítélet hatályba lépését követő vasárnapon hívják az urnákhoz.

Az RMDSZ szeptember 26-án kezdte gyűjteni az aláírásokat azért, hogy Erdély hat megyéjében polgári kezdeményezéssel tartsanak megyei népszavazást a fejlesztési régiók átalakításáról. Kovászna, Hargita és Maros megye lakosságának azt a kérdést készültek feltenni: akarják-e hogy a három megye egyetlen fejlesztési régiót alkosson Marosvásárhely központtal? Bihar, Szatmár és Szilágy megyében a kérdés a Nagyvárad központú régióra vonatkozott volna.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a múlt héten kijelentette: a népszavazás ügyében a hat székelyföldi és partiumi megyében összegyűjtött 200 ezer aláírás nem vész kárba még akkor sem, ha a kezdeményezés Maros és Szilágy megyében elbukott a megyei tanácsban, Kovászna megyében megtámadta a prefektus, s valószínűleg ez történik majd Hargita megyében is. „Ezeket az aláírásokat, mint a közösségi akarat bizonyítékait, felmutatjuk akkor, amikor ismét napirendre kerül az ország régiósítása” – jelentette ki.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »