Választások Hondurasban: ellenzékbe kényszerül Zelaya pártja

A kormányzó Nemzeti Párt (Partido Nacional) jelöltje, Juan Orlando Hernández nyerte a múlt vasárnap tartott hondurasi elnökválasztást. A választási bizottság (Tribunal Supremo Electoral, TSE) hétfőn cáfolhatatlannak minősítette a szavazatok közel 70 százalékos feldolgozottsága után kialakult eredményt – közölte a La Prensa. A másik nagy esélyes Xiomara Castro volt, a 2009-ben puccsal megbuktatott korábbi elnök, Manuel Zelaya felesége. Castro és pártja vitatják az eredményt.

A CID-Gallup által készített előzetes felmérések szerint Castrónak nagy esélye volt a győzelemre, szeptemberben még vezetett Hernándezzel szemben, októberben pedig mindössze egy százalékponttal volt lemaradva. Vasárnap este mind a ketten győztesnek kiáltották ki magukat, de a TSE által kihirdetett, hivatalosnak tekinthető eredmény alapján Hernández győzelme már biztos. Az ex-elnök felesége és a pártja, a Partido Libertad y Refundación (Libre) választási csalást emlegettek. Manuel Zelaya, aki aktívan támogatta felesége kampányát, úgy nyilatkozott, hogy készek az utcára is kivonulni, ha szükséges, hogy megvédjék a győzelmüket.

Kedden mintegy 800 diák vonult a főváros utcáira és tüntetett a választási eredmények ellen. A tiltakozókat a rendfenntartó erők könnygázzal és gumibottal oszlatták fel.

A győztes Hernández – aki idén júniusig a Kongresszus elnöke volt – kampánya során azt ígérte, rendet tesz az országban és elejét veszi bűnözésnek. Növelni fogja a hadsereg jelenlétét a határoknál, valamint fontos szerepet szán a nemrégiben megalakult katonai rendőrségnek (policía militar) is az erőszak felszámolásában.

Hondurasban a legrosszabb a közbiztonság Latin-Amerikában, naponta átlagosan 20 embert gyilkolnak meg. Az országban emellett nagy a szegénység, a lakosság több mint fele él a szegénységi küszöb alatt. A gazdaság is kritikus helyzetben van, magas az államadósság, kevés a külföldi befektetés, komoly probléma a munkanélküliség.

A vasárnapi szavazáson az államfőn kívül három alelnököt, parlamenti és helyi képviselőket és képviselő helyetteseket választottak. Ezen kívül a Közép-Amerikai Parlamentbe (Parlamento Centroamericano, PARLACEN) delegálható képviselőkre is voksoltak. A parlamenti választások eddigi eredményei alapján a Nemzeti Párt 45 helyet szerzett a 128 fős parlamentben, a Libre 39-et. Hét párt jutott be az országgyűlésbe, a Libre mellett új szereplőként került be a Partido Anticorrupción (PAC), 13 képviselővel. A kormánypártnak tehát nem lesz többsége az új parlamentben, szövetségeseket kell majd keresnie, hogy az elképzeléseit véghezvigye.

A 2011-ben alakult Libre számottevő politikai erővé vált. Egyesíti a Liberális Párt Zelayához hű szárnyát, és azokat a társadalmi csoportokat, akik tiltakoztak a puccs ellen.

A volt elnök a párt egyik parlamenti képvielőjeként, és nagy valószínűséggel  annak vezetőjeként tér vissza a hondurasi politikába.

Metzger Dóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »