Újabb japán roncsok Oregonban

A hatalmas cunami után rengeteg roncs, hulladék sodródott ki a partra Oregon államban, többek között egy hatalmas, 18 méteres dokk is. A nyár „csendes” volt, alig találtak japán eredetű roncsokat. A szakemberek szerint a tél és a tavasz folyamán azonban elképzelhető, hogy az erős viharok további, a 2011-es pusztításból maradt hulladékot sodornak a partra – írja az OregonLive.com.

John Cahapman, az Oregon Állami Egyetem professzora szerint itt nem csupán hulladékról vagy roncsokról van szó, hanem az ezekkel érkező, az USA nyugati partjain korábban sosem látott élőlényekről is. Összesen 40 különböző fajt fedeztek fel a Japán felől érkező nagy mennyiségű fa- és fémhulladékon. „Az új fajok megjelenése egy érdekes jelenség, de káros hatással lehet a helyi élővilágra” – nyilatkozta Chapman. 

Az ősz folyamán az önkéntesek által összegyűjtött több tonna hulladéknak majdnem fele a cunami pusztításából származik. Chris Havel, Oregon állam környezetvédelmi minisztériumának szóvivője szerint nincs bizonyíték rá, hogy radioaktív hulladék került volna az USA nyugati partjaira vagy Hawaii-ra.

Lukáts Lőrinc

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »