Magyar emlékek után kutatnak Dél-Amerikában

A Magyar Diaszpóra Tanács egyik tavalyi döntése értelmében az idei nyáron útnak indult a Julianus-program, amely a Kárpát-medencén kívül fellelhető magyar örökségek és emlékhelyek kataszterének összeállítására hivatott – áll az mno.hu júliusi cikkében. Rovatunk rövid összefoglalójában az eddig feljegyzett dél-amerikai magyar kötődésű emlékeket mutatjuk be.

A Magyarság Háza által koordinált Julianus-programban egységes szempontrendszer szerint mérik fel a magyar diaszpóra emlékeit világszerte, így Dél-Amerikában is. A fő cél természetesen az értékek megőrzése a következő generációk számára, legyen szó akár táncházakról, idősek otthonáról, múzeumokról, illetve gyűjteményekről, vagy akár emlékművekről, utca- és térnevekről.

A program sikeres megvalósítása érdekében számítanak a diaszpóra magyar közösségeinek és szervezeteinek, valamint önkéntesek és a Kőrösi Csoma Sándor Programban részt vevő népművelőknek a segítségére is, hogy a kataszter minél átfogóbb képet mutasson a magyar emlékekről és azok fellelhetőségéről.

A Nemzeti Regiszter oldalán nyomon követhető, hogy az eddig eltelt időszakban, mely emlékhelyek, értékek kerültek be a kataszterbe. Dél-Amerikát illetően egyelőre négy ország szerepel a listán: Argentína, Chile, Uruguay és Venezuela magyarságának emlékeivel.

Argentínában több egyesület is őrzi a magyarság identitását, történelmi emlékeit. Ilyen például a Hungária Egyesület, amely három korábbi intézmény egyesülésével jött létre az 1970-es években, majd könyv-és levéltárral is bővült a későbbiekben. Napjainkban a Buenos Aires-i magyarok egyik legfontosabb találkozóhelye. De találkozhatunk Magyar utcával és Magyar térrel (Plaza Hungría), valamint trianoni emléktáblával is.

Santiago de Chilében működik a Chilei Magyar Kulturális Egyesület, amely 1989-ben keletkezett azzal a céllal, hogy minden magyart, valamint magyarsággal együtt érző személyt összehozzon a hazánktól távoli országban.

A program listájára felkerült az Uruguayi Magyar Ház is, amelyet még az 1930-as években alapítottak a magyar kultúra megőrzése és terjesztése érdekében. Az Otthonban néptáncot is lehet tanulni, s az egyes koroszályok különböző csoportokra vannak felosztva, akik számos dél-amerikai táncfesztiválon felléptek az elmúlt években, kiemelkedő sikerekkel.

Venezuela fővárosában, Caracasban pedig szintén működik Magyar Ház az ’50-es évek óta, valamint található itt Magyar tér és emlékmű is. A Magyar Ház alapkövének – amely Magyarországról származó földet tartalmaz – letételére szimbolikus alkalommal, az 1968. március 15-i ünnepély keretében került sor.

A Nemzeti Regiszter honlapján kívül rendkívül gazdag gyűjtés található a magyarnegyed.com oldalon, ahol a fenti dél-amerikai országokon túl bemutatják Brazília, Ecuador és Kolumbia magyar kötődésű emlékeit. A Kultika című online magazinban pedig hírek, érdekességek olvashatóak a dél-amerikai magyarságról.

Solti Ágnes

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »