Merkel: nehezen haladnak a koalíciós tárgyalások

Nehezen haladnak a koalíciós tárgyalások, a sikerhez kompromisszumkészség szükséges a konzervatív CDU/CSU pártszövetségtől és a szociáldemokrata párttól (SPD) is – mondta csütörtökön Berlinben Angela Merkel.

A konzervatív CDU elnöke, ügyvezető német kancellár a harmincadik napja tartó tárgyalásokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a nagykoalíció a konzervatívoknak és a szociáldemokratáknak sem a „szíve vágya”, de mindkét oldalnak tiszteletben kell tartania a választók akaratát. A megállapodás érdekében „én is támogatok ügyeket, amelyeket nem tartok feltétlenül helyesnek” – mondta Merkel a Süddeutsche Zeitung gazdasági konferenciáján.

Ilyen ügy például a valamennyi gazdasági ágazatban kötelező minimálbér, amelynek bevezetését az SPD szorgalmazza. Angela Merkel szerint ezen az ügyön biztosan nem múlik majd a közös kormány megalakítása, de az is szükséges, hogy mindenki tudomásul vegye a választási eredményt. A választók nem adtak abszolút többséget a CDU munkaadókhoz közel álló, a minimálbért hevesen ellenző szárnyának, és az SPD balszárnyának sem. „Csak együtt vagyunk kormányképesek” – mondta Merkel.

Sajtóértesülések szerint a minimálbérrel együtt még 110 ügy szerepel a nyitott kérdések listáján. A főbb kérdések közül harminc nap alatt alig néhányban sikerült megállapodni. Abban például egyetértés van, hogy csökkenteni kell az államadósságot és nem szabad emelni az adókat. Várhatóan rögzítik a koalíciós szerződésben azt is, hogy az államháztartást strukturális szinten – a konjunkturális hatások nélkül számolva – 2014-ben egyensúlyba kell hozni, 2015-re pedig teljesen meg kell szüntetni az államháztartási hiányt.

Ehhez szűkíteni kell a fejlesztések és szociálpolitikai intézkedések körét, amelyekben egyetértenek a felek, de növelnék az államháztartás kiadásait, vagy csökkentenék a bevételeit. A mindkét oldal támogatását élvező programok összesen évi 50 milliárd euróval növelnék az államháztartás terheit, ezt 10 milliárd alá akarják szorítani a tárgyalások utolsó, döntő szakaszában.

A tervek szerint a koalíciós szerződést november 27-re állítják össze. Ezután az SPD nagyjából 470 ezer fős tagsága szavazással dönt arról, hogy a párt vezetői aláírhatják-e a szerződést. Amennyiben a többség ezt támogatja, az új kormány december 17-én, a választások utáni 86. napon alakulhat meg.

Németország újraegyesítése óta általában a választástól számítva 30-40 napon belül megalakult a kormány. A leghosszabb ideig 2005-ben – a konzervatívok és a szociáldemokraták legutóbbi közös kormányzása előtt – tartottak a koalíciós tárgyalások, akkor a Merkel vezette CDU és a bajor testvérpárt, a CSU 65 nap alatt állapodott meg az SPD-vel a nagykoalícióról.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »