Több tucatnyi amerikai harcolhat a szíriai lázadók oldalán

Több tucatnyi amerikai állampolgár utazott Szíriába, vagy próbált meg eljutni a közel-keleti országba, hogy csatlakozzon a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen harcoló lázadókhoz – közölte csütörtökön az amerikai hírszerzésre hivatkozva a The New York Times.

Ez csak egy töredéke azoknak a nyugati útlevéllel rendelkező, túlnyomórészt radikalizálódott muszlimoknak, akik Észak-Amerikából, Európából vagy Ausztráliából szivárogtak be Szíriába. Az ő számukat mintegy 600-ra becsülik a nyugati hírszerző szolgálatok. Az arab országban jelenleg 6-10 ezer, túlnyomórészt közel-keleti és észak-afrikai országokból érkezett külföldi fegyveres harcol.

Az amerikai hírszerzési illetékesek nem pontosították, hogy a „több tucatnyi” amerikai állampolgár voltaképpen mennyi is lehet, csak annyit mondtak, hogy az Egyesült Államokból érkezettek egyelőre nem jeleskedtek az ütközetekben. A nyugati titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a szíriai harcokból hazatérő radikálisok odahaza terrorista fenyegetést jelenthetnek.

A legtöbb külföldi fegyveres az Iszlám Állam Irakban és Szíriában (ISIS) elnevezésű szervezethez csatlakozott. Ennek északi erőit a szerdai The Wall Street Journal szerint a csecsen nemzetiségű Tarkan Batirasvili parancsnok irányítja, aki korábban az Egyesült Államok által támogatott grúz hadsereg egyik különleges egységénél szolgált.

Az ISIS többször összecsapott a felkelők más alakulataival, beleértve az ugyancsak az al-Kaidával szövetséges an-Núszra Frontot. Ezenkívül vannak még olyan „migráns brigádok” is, amelyeknél nem olyan szigorúak a csatlakozás alapfeltételei, mint az említett két szervezetnél, amelyeknél szigorúan ügyelnek a nyugati ügynökök kiszűrésére.

A The New York Times felhívta a figyelmet arra, hogy Aszad oldalán is harcolnak idegenek, igaz, kisebb számban, mint a felkelők között. A rezsim pártján veszik ki a részüket a küzdelemből a Hezbollah libanoni síita mozgalom követői és az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Erő elnevezésű különleges egységének tagjai.

MTI

Friss hírek