Kiújuló török-kurd konfliktus

Kurd fegyveresek török konvojt támadtak meg, török hatóságok szögesdrót kerítést húztak fel két kurd település közé. Úgy tűnik, a békefolyamat nem jó irányba halad.

A török hadsereg állítása szerint kurd milíciák támadtak meg egy katonai járművekből álló konvojt kézifegyverekkel és rakéta meghajtású gránátokkal pénteken Törökország dél-keleti részén. Halálos áldozatok nincsenek, de ez volt a legsúlyosabb incidens, ami megsértette a nyolc hónapja tartó tűzszünetet a török kormány és a Kurd Munkáspárt (PKK) erői között. 

A vezérkar elmondása szerint a támadás a szír határ közelében történt, ahol több száz kurd tiltakozott múlt héten a váratlanul felállított határt elválasztó fal felépítése ellen. Múlt héten a török Nusaybin és az észak-kelet szíriai Qamishli kurdok lakta városok közé szögesdrótból készült falat húztak fel török utasításra, a helyi hatóságok és lakosság értesítése és beleegyezése nélkül. A fal két olyan kurd települést választ el egymástól, ahol számos kettős állampolgár él. Az átjárás a határ két oldala között eddig mindennapos volt, most családokat, barátokat vágtak el egymástól. Ayse Gökkan, Nusaybin polgármestere azt nehezményezi, hogy a falat a török-szír határ talán legbékésebb pontján húzták fel biztonsági okokra hivatkozva és nem a nyugati szakaszon, ahol harcok folynak és valóban tartani lehet az al-Kaidához kötődő dzsihádisták átszivárgásától. Hozzátette, a fal felállítása veszélybe sodorja a török-kurd békefolyamatot.

Abdullah Öcalan, a PKK bebörtönzött vezetője és a török kormányerők között közel egy éve folyik egyeztetés a török-kurd konfliktus megoldásának érdekében. A három évtizede tartó viszályban eddig több mint 40 ezren vesztették életüket. Idén márciusban Öcalan tűzszünetre szólította fel a PKK gerilláit.

Az elmúlt hónapban a Reuters értesülései szerint egy észak-iraki PKK vezető azt állította, a kurd lázadók a nyári visszavonulás után most készek visszatérni és újra fellobbantani a harcokat Törökországban, ha a török kormány nem tesz további lépéseket a békefolyamat elősegítésének érdekében. A Kurd Munkáspártot terrorszervezetként tartja számon Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió.

Hunvári Orsolya

Friss hírek