Nagyot lépett egymás felé Nagy-Britannia és Irán

Az iráni nukleáris fejlesztési programról, Szíriáról és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt telefonon David Cameron brit miniszterelnök és Haszan Róháni iráni államfő. A brit miniszterelnöki hivatal kedd esti közleménye szerint több mint tíz éve ez volt a legmagasabb szintű közvetlen kapcsolatfelvétel a két ország között.

A hivatalos tájékoztatás szerint a két politikus megállapodott a kétoldalú kapcsolatok „lépésről lépésre történő kölcsönös további javításáról”. Ennek jegyében méltatták, hogy Nagy-Britannia és Irán múlt héten kölcsönösen nem rezidens ügyvivőket nevezett ki, akik nem lesznek állandóan a másik ország fővárosában, de rendszeresen utaznak majd a két ország között.

Nagy-Britannia 2011 novemberében bezárta teheráni nagykövetségét, amelyet előzőleg több száz diák elfoglalt és feldúlt. A brit kormány pedig elrendelte Irán londoni nagykövetségének azonnali bezárását, és kiutasította az összes iráni diplomatát az országból.

Az intézkedés ugyanakkor nem jelentette Nagy-Britannia és Irán diplomáciai viszonyának teljes megszakítását. William Hague brit külügyminiszter akkori bejelentése szerint a kétoldalú kapcsolatok „lehetséges legalacsonyabb szintre csökkentéséről” volt szó.

Ezt emelte most eggyel magasabb szintre az utazó ügyvivők kölcsönös kinevezése.

A Downing Street kedd esti tájékoztatása szerint Cameron és Róháni egyetértett abban, hogy „jelentős előrelépés történt” az iráni nukleáris fejlesztési programról november első felében kezdett genfi tárgyalásokon. A hatok – az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína, Németország – és Irán képviselőinek genfi megbeszélései szerdán folytatódnak.

A brit kormányfő és az iráni elnök egyetértett abban is, hogy Szíriában politikai megoldással kell véget vetni a vérontásnak – mondta a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »