Nagyobb őszinteségre van szükség Washington és Peking között

Bill Clinton szerint Washingtonnak és Pekingnek őszintének kellene lennie egymással a lehallgatások ügyében – erről az Egyesült Államok volt elnöke a kínai Cajcsing pénzügyi magazin által rendezett fórumon beszélt hétfőn, Pekingben.

Clinton a South China Morning Post című hongkongi lap szerint azt hangoztatta, hogy Amerikának és Kínának nagyobb nyitottságot kellene tanúsítania egymás iránt. Az amerikai titkos adatgyűjtés kiszivárogtatója, Edward Snowden körüli vitára utalva megjegyezte, ez mindenkit arra késztetett, hogy elkezdjen gondolkodni a magánélet védelme és a biztonság összefüggéseiről. Hovatovább a világ oda jut, hogy egyikkel sem fogunk rendelkezni – tette hozzá.

Bill Clinton, aki 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok elnöke, találkozott Hszi Csin-ping kínai államelnökkel is. A kínai politikus azt hangoztatta, hogy kínai és amerikai vezetők generációi közös erőfeszítéseinek köszönhetően a két ország kapcsolata „felhőkarcolóvá” nőtte ki magát. Utalt a közte és Barack Obama elnök közötti megállapodásra, amely a nagyhatalmak közötti „új típusú kapcsolatrendszert” vázolt fel. Amíg a két nagyhatalom egymást kölcsönösen tiszteletben tartja és képes mindkettő előnyére együttműködni, kapcsolataik előtt széles jövő áll – mondta.

Hszi méltatta Clinton alapítványának tevékenységét, különösen a szegénység elleni harcban, a jótékonykodás terén, az egészségmegőrzésben és a járványok, különösen a HIV/AIDS felszámolásában.

Clinton méltatta azokat a reformintézkedéseket, amelyekről a Kínai Kommunista Párt harmadik plénuma határozott a közelmúltban, és azt hangoztatta, hogy Washingtonnak és Pekingnek meg kell erősíteni kapcsolatait, a globális kihívások ellen közösen kell fellépniük.

A fórumon a felesége, Hillary Clinton volt külügyminiszter esetleges elnökjelöltségére vonatkozó kérdésre válaszolva az exelnök megjegyezte, bízik abban, hogy még az ő életében lesz elnöknője az Egyesült Államoknak, ami szerinte jó lenne mind a világnak, mind Amerikának.

Clinton azt mondta, még nem tudja, hogy a felesége beszáll-e a választási küzdelembe. „A politikában nincsenek biztos dolgok” – fűzte hozzá. Egyúttal közölte, bárhogyan dönt Hillary, ő támogatni fogja.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »