Minimálbér, eutanázia-tilalom és női kvóta: alakul a nagykoalíció

Megbosszulhatja magát, hogy Merkelék érdemi program nélkül vágtak neki a választásnak. A szocdemek hétfőn újabb sikert könyvelhettek el, ugyanis a minimálbér után a női kvóta bevezetéséről is megállapodott a CDU/CSU és az SPD. A kereszténydemokratáknak ellenben úgy tűnik, sikerül keresztül nyomni a passzív eutanázia büntethetőségére vonatkozó javaslatukat.

Újabb pontot ért el az SPD a lassan másfél hónapja tartó koalíciós tárgyalássorozaton, pedig még múlt hét pénteken úgy tűnt, az SPD vezérkarának egy jelentős része elbukik a tisztújító kongresszusi választáson. Az átmeneti hullámvölgyből hétfőre viszont már semmit sem lehetett érezni, hiszen a koalíciós tárgyalások gazdaságpolitikai munkacsoportja megegyezésre jutott, melynek értelmében 2016-tól a tőzsdén jegyzett vállalatok felügyelőbizottságában legalább 30 százalékra kell emelni a nők arányát. Győzelem az SPD-nek, újabb kompromisszum Merkelnek, és ráadásul nem is ez az első.

Hiába hozta vissza Angela Merkel szeptember 22-i győzelmével a kohli időket idéző hangulatot, ha egyszerűen nem tudja keresztülvinni a kereszténydemokraták terveit. Apropó, miféle terveket? Ha újra nézzük a CDU kampányvideóit, azokban igen kevés jövőbeni tervről hallunk, nosztalgikus múltidézésről viszont annál inkább (ami végül is Merkel sikerének lett a kulcsa). A program nélküliség viszont megbosszulhatja magát, ugyanis egyre inkább úgy tűnik, hogy az Uniópárt mindenféle előzetes igény nélkül ült le tárgyalni ellenfelükkel.

A szocdemek első nagy győztes csatája a minimálbér bevezetéséért folyt, melyet sikeresen megvívtak, így – egyelőre még nem tudni mikor – jöhet a 8,50 eurós órabér. A hétfői tárgyalások legnagyobb áttörése kétségkívül a női kvótáról való megállapodás volt. A német cégek felügyelőbizottságában átlagosan 12 százalék a nők aránya, ez valamelyest nagyobb (20 százalék körül) a DAX-30 indexben jegyzett top-részvénytársaságoknál. 2016-tól a helyzet azonban más lesz, mint eddig, hiszen a cégvezetők kezét kötni fogja az állami kvóta. Ha a minimálbér és a női kvóta mellett sikerülne megegyezni a nyugdíjkorhatár 63 évre való csökkentéséről, valamint a kettős állampolgárság bevezetéséről, akkor az SPD-nek igazából nem is kellene bánkódnia amiatt, hogy csúnyán elbukták a választásokat, hiszen legfontosabb célkitűzéseik teljesülnének.

A nagy eredmények mellett már-már észre sem vették a németek, hogy egy ún. eutanázia-klauzula is bekerülhet a koalíciós szerződésbe. Németországban jelenleg az aktív eutanázia (orvosi közreműködéssel történő öngyilkosság, ärztlich assistierten Suizid) törvényellenes, aminek elkövetéséért 6 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni a „közreműködőt”. A passzív eutanáziáról, tehát a „meghalni hagyásról” viszont nem szól egyértelműen a német büntetőjog, mind ez idáig. Múlt hét pénteken Günter Krings CDU-s politikus, egyben a bel-és jogi ügyekért felelős munkacsoport tagja úgy fogalmazott: „mi mint Unió a továbbiakban az öngyilkosságban való segítést, valamint az orvosi közreműködéssel történő öngyilkosságot is büntetni és tiltani fogjuk.” És úgy tűnik, hogy akármennyire nem tetszik ez az ötlet az SPD-nek, képes beáldozni az eutanáziát a minimálbérért és a női kvótáért.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »