Chilei elnökválasztás 2013: lesz második forduló

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Michelle Bachelet, Chile korábbi elnöke kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi elnökválasztáson. Azonban nem szerezte meg az abszolút többséget, így a december 15-i második fordulón fog eldőlni, hogy ő vagy a második helyen végzett Evelyn Matthei lesz-e az ország következő államfője. A Bachelet által vezetett baloldali koalíció, a Nueva Mayoría szerezte meg a legtöbb mandátumot a Képviselőházban, ugyanakkor nem értek el minősített többséget.

A La Tercera nevű chile napilag által közétett eredmények alapján Michelle Bachelet ex-elnök a szavazatok 46,67 százalékát nyerte el, míg Evelyn Matthei 25,01 százalékot kapott, így ők ketten lesznek a decemberi második forduló indulói.

Bachelet sikerként könyvelte el a vasárnapi eredményeket, és kijelentette, hogy döntő győzelmet fognak aratni decemberben. Matthei is pozitívan értékelte az elért eredményt, amely valóban jobb lett annál, amit a közvélemény-kutatások előrevetítettek.

A parlament alsóházában többséget szerzett a Bacheletet indító Nueva Mayoría pártszövetség: a 120 képviselői helyből 67-et szereztek meg. Azonban a minősített többség nincs meg, így – amennyiben valóban Bacheleté lesz az elnöki szék – a jelentősebb, széleskörű egyetértést igénylő reformokat nem lesz egyszerű végigvinniük.

Az utóbbi évek társadalmi mozgalmainak néhány szereplője is bejutott a parlamentbe. Az egykori diákvezérek közül Camila Vallejo, Giorgio Jackson, Karol Cariola és Gabriel Boric szereztek képviselői mandátumot. Az Aysén Régió Társadalmi Mozgalmának (Movimiento Social por la Región de Aysén) korábbi vezetőjét, Iván Fuentest szintén az országgyűlés tagjává választották.

A vasárnapi választás volt az első, melyen már önkéntes alapon szavazhattak az állampolgárok. A választásra jogosultak 56 százaléka járult az urnákhoz, ezzel a mostani elnökválasztáson volt a legalacsonyabb a részvételi arány az ország demokratizálódása óta.

Jelképes szavazást tartottak az országon kívül élő chileiek: az online voksoláson az ex-elnök kapta a legtöbb szavazatot, Matthei ugyanakkor csak a negyedik lett. A külhoni chilei közösségek tiltakozásképp rendezték meg a választást, ugyanis a jelenlegi jogszabályok alapján nem szavazhatnak. A szervezők azt akarták megmutatni, hogy a technológiai háttér megvan ahhoz, hogy elektronikus úton lehessen leadni a voksokat. Jelenleg a Szenátus előtt van a külföldön élő chileiek szavazáson való részvételét lehetővé tevő törvényjavaslat – írja a La Tercera.

Metzger Dóra

Friss hírek