Csökkentik az ingatlanadót Olaszországban

A tervek szerint Olaszországban a jövő év elejétől nem kell fizetni adót az elsődleges lakóhelyül szolgáló ingatlanok után. A könnyítés miatt kieső bevételeket az állam egyrészt kiadáscsökkentéssel, másrészt új adók bevezetésével pótolja majd.

Ciao ingatlanadó, de mi jön helyette?

Az elsődleges lakóhelyül szolgáló ingatlanok után várhatóan jövő év elejétől nem kell majd adót fizetni, ez azonban jelentős bevételkieséssel jár. Jelenlegi gazdasági helyzetében Olaszország ezt nem engedheti meg, hiszen államadóssága az Európai Unión belül Görögország után a legmagasabb. Enrico Letta eleinte azzal próbálta nyugtatni a közvéleményt, hogy nem vezetnek be új adókat, később azonban korrigálta kijelentését. Nyilatkozata szerint a kieső bevételeket egyrészt a kiadások csökkentéséből, másrészt pedig a szerencsejátékok és fogadások megadóztatásából, valamint 10 milliárd eurónyi vállalati hitel rendszerbe történő beemelésével fogják fedezni.

Az ingatlanadó helyébe azonban más adók is lépnek. Bevezetik például az úgynevezett szolgáltatási adót („service tax”), amely a helyi önkormányzatok által ellátott szolgáltatások (pl. szemétgyűjtés) utáni adózást jelenti. Az adó bizonyos szempontból az ingatlanadó utódja, ugyanis az ingatlan tulajdonosának az ingatlan mérete vagy értéke alapján kell fizetnie majd az illetéket. Az új adó annyiban javítja majd az állampolgárok helyzetét, hogy a kormány ígérete szerint a jelenlegi ingatlanadó felét kell ennek keretében befizetni.

Megemelték a társasági adót és a személyi jövedelemadót is, ennek azonban eredeti oka az volt, hogy így fedezzék a tervezett Áfa-emelés júliusról októberre való elhalasztását. Ezek az adók azonban tovább növekedhetnek az ingatlanadóval kapcsolatos könnyítések miatti bevételkiesés eredményeképpen.

A kieső bevételeket részben az elektromos cigarettákra 2014. január 1-től kivetett adóval is pótolni próbálják. Az erről szóló törvényerejű rendelet szerint – amelynek hatálya átmeneti, amíg a parlament törvényi szintre nem emeli azt – az elektromos cigarettákra 58,5 százalékos adót vetnek majd ki. A rendelkezés nagy felháborodás keltett, mivel ezen új iparág csak 2012-ben 4000 új munkahelyet teremtett, és körülbelül 350 millió eurós forgalma volt ugyanabban az évben.

Más, kisebb adók is megjelennek vagy a már meglévő adók fognak megemelkedni Olaszországban. Többet kell fizetni például a repülőjegyek után, a turistáknak fizetniük kell a kisebb szigetekről (Elba, Capri) induló hajók fedélzetén a jegy után, valamint emelkedett az idegenforgalmi adó. Ezek már az ingatlanadóval kapcsolatos könnyítések előtt megjelentek, azonban azt mutatják, hogy jelen helyzetben az olasz gazdaságnak égető szüksége van bevételekre.

Üzenet Brüsszel felé 

A kormány fontosnak tartja, hogy Brüsszel felé pozitív üzenete legyen a változtatásoknak, ezért kiemelt szempont, hogy a deficit a GDP 3 százaléka alatt maradjon. 

Az új intézkedéseket érik azonban kritikák is. Az adókkal kapcsolatos változtatásokkal az olaszok adóterhei több mint 4 milliárd euróval csökkennek Silvio Berlusconi, a PdL vezetője szerint. Mario Monti volt miniszterelnök szerint a kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt engedett a PdL követeléseinek, amikor eltörölte az ingatlanadót. Ez azonban nem volt bölcs lépés, mivel – Monti szerint – „Európa már régóta kérte Olaszországot, hogy adóztassa meg az első ingatlanokat, nem valamilyen brutális megfontolásból, hogy többet fizettessen az állampolgárokkal, hanem hogy például a munkát kevésbé terheljék, ezáltal növelve a termelékenységet. (…) Ezzel a PdL politikai sikereket ér el, az ingatlanok tulajdonosai látványosan elégedettek lesznek, ugyanakkor az állampolgárok mindezt majd kisebb adóemelésekkel és nagyobb kamatlábakkal fizetik meg.”

Török Orsolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »