Magyar plakátokból nyílik kiállítás Rómában

Az utóbbi évtizedek kulturális és közéleti eseményeiből merítő alkotások révén mutatkozik be a magyar plakátművészet Rómában a Magyar Plakát Társaság pénteken nyíló kiállításán.

A Római Magyar Akadémián december 8-ig megtekinthető tárlaton 27 magyar grafikus alkotásai láthatók.

A 2004-ben alakult Magyar Plakát Társaság (MPT) művészei első alkalommal mutatkoznak be az olasz fővárosban. A művészek egy-egy plakátjának témáját Olaszország ihlette, a többi plakát az alkotókat mutatja be. A kiállítást hirdető plakát Pinczehelyi Sándornak, az MPT elnökének a munkája: egy csokornyakkendőt ábrázol, amely egybefogja a magyar és az olasz trikolór színeit. Ilyet viselt a művész is, amikor részt vett az 1988-as velencei biennálén.

“A plakát a 19. század végétől jelentős szerepet tölt be a magyar művészetben. Elég Pachl Viktor 1905-1906-os unicumos plakátjára gondolni a hajótöröttel. Ugyanígy a kereskedelmi és a kulturális plakátok a nyolcvanas években is elterjedtek voltak. A plakát a kifejezési szabadságot, egy mindenki számára könnyen érthető nyelvet, a sokszorosíthatóságot képviseli és bárhol ki lehet ragasztani” – mondta el Ordasi Zsuzsanna, művészettörténész, a veszprémi Pannon Egyetem docense, a kiállítás olasz katalógusának fordítója az MTI-nek.

Hozzátette, hogy az MPT elődje az 1987-ben alakult DOPP Csoport volt Ducki Kristóf, Orosz István, Pinczehelyi Sándor és Pócs Péter részvételével. A magyar politikai plakátok történetében az egyik legismertebb Orosz István 1989-es munkája a Magyarországról távozó, tarkóját mutató szovjet katonáról Továris konyec felirattal.

A Római Magyar Akadémián kiállított plakátok az olasz és a magyar történelem, zene, képzőművészet, sport eseményeit és ezek művészi kifejezéseit keltik életre, amelyek között a magyar korona, a római Pantheon és a velencei Szent Márk tér oroszlánja is látható.

A kiállítást az idei olasz-magyar kulturális évad keretében rendezik meg. Az eseményről az Il Giornale dell’Arte olasz művészeti újság is beszámol.

MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »