Az olaszok félnek a zuhanó műholdtól

Szombat este 22 órától hétfő kora délutánig bármikor a földre zuhanhat a GOCE műhold. Habár az efféle esetek nem éppen szokatlanok, most az olaszok mégis visszafojtott lélegzettel várják a szatellit földre érkezését.

Minden olasz hírportál arról ír ugyanis, hogy a műhold egyes részei Olaszország területére hullhatnak.

Habár az egytonnás szatellit mozgásának minden percét követi az őt felbocsátó Európai Űrügynökség (ESA), mégsem állapítható meg jelenleg, hogy a gépezet egyes darabjai hova is esnek pontosan.

A bizonytalan helyzetre tekintettel az olasz Polgári Védelem egyelőre nem zárja ki azt a kockázatot, hogy a tudományos műhold darabjai az Appennini-félsziget lakott területein érnek földet. A becslések szerint a legrizikósabb terület Észak-Olaszország (Trentinótól Valle d’Aostáig és Piemontig).

A szakértők igyekeznek minél pontosabb képet nyerni a műhold mozgásának irányáról. Ezt erősítette meg az Ansa olasz hírügynökségnek a GOCE-missziót vezető programigazgató Rune Floberghagen is: „Pillanatról pillanatra követjük a helyzetet és más űrügynökségekkel együttműködve azon vagyunk, hogy minél pontosabb információink legyenek a szatellit visszatéréséről.”

A péntek éjjel még 170 kilométeres, szombat reggel 160 kilométeres magasságban járó műhold a Föld közelébe érve nagyjából 80 kilométeres magasságban, a légkörrel érintkezve felrobban és a nagy része elég. Mostani tömegének nagyjából 20 százaléka marad meg, de az is darabjaira hullik szét. Az egyes darabok nagysága legfeljebb 95 kilogramm lehet.

Floberghagen megjegyezte: „Nagyon kis kockázatról beszélünk.”

Az ESA űrszeméttel foglalkozó osztályvezetője Heiner Klinkrad hozzátette: kétszázötvenezerszer nagyobb esély van arra, hogy valaki nyerjen a német lottón, mint hogy a zuhanó műhold egyik darabja éppen rá essen.

Magyar Aletta

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »