Ezrek tüntettek az USA iráni nagykövetsége előtt

Több ezren gyűltek össze az USA teheráni nagykövetsége előtt. Évek óta nem volt ilyen méretű Amerika-ellenes tüntetés Iránban.

A teheráni követség előtt több mint tízezer ember gyűlt össze, hogy az Egyesült Államok térségbeli politikája és hatalma ellen tüntessenek. Azóta, hogy egyetemisták egy csoportja 1979-ben elfoglalta az amerikai nagykövetséget és túszul ejtett 53 követségi dolgozót, folyamatosak voltak a zavargások, de az idei nagyobb minden korábbinál – írja a The Washington Times.

A tiltakozások kiváltó oka az iráni elnök, Rohani enyhülést hirdető, kevésbé Nyugat-ellenes politikája. Az idén nyáron megválasztott reformer nagy szerepet játszott abban, hogy az Egyesült Államok és Irán közelebb kerültek egymáshoz. Az 1979-ben lezajlott túszdráma óta idén először kommunikáltak hivatalos úton egymással a két ország vezetői. 

A két elnök levelet váltott és egy rövid telefonbeszélgetést is folytatott, de személyes találkozóra még nem került sor. A héten az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország tárgyal Irán képviselőivel a közel-keleti ország atomprogramjáról. A mérsékelt Rohani békés fejlődésről beszél, de egyre többen gondolják úgy,hogy az iráni elnök félrevezeti nyugati tárgyalópartnereit. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a program leállítására törekszik. 

Lukáts Lőrinc

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »