Ezrek tüntettek az USA iráni nagykövetsége előtt

Több ezren gyűltek össze az USA teheráni nagykövetsége előtt. Évek óta nem volt ilyen méretű Amerika-ellenes tüntetés Iránban.

A teheráni követség előtt több mint tízezer ember gyűlt össze, hogy az Egyesült Államok térségbeli politikája és hatalma ellen tüntessenek. Azóta, hogy egyetemisták egy csoportja 1979-ben elfoglalta az amerikai nagykövetséget és túszul ejtett 53 követségi dolgozót, folyamatosak voltak a zavargások, de az idei nagyobb minden korábbinál – írja a The Washington Times.

A tiltakozások kiváltó oka az iráni elnök, Rohani enyhülést hirdető, kevésbé Nyugat-ellenes politikája. Az idén nyáron megválasztott reformer nagy szerepet játszott abban, hogy az Egyesült Államok és Irán közelebb kerültek egymáshoz. Az 1979-ben lezajlott túszdráma óta idén először kommunikáltak hivatalos úton egymással a két ország vezetői. 

A két elnök levelet váltott és egy rövid telefonbeszélgetést is folytatott, de személyes találkozóra még nem került sor. A héten az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország tárgyal Irán képviselőivel a közel-keleti ország atomprogramjáról. A mérsékelt Rohani békés fejlődésről beszél, de egyre többen gondolják úgy,hogy az iráni elnök félrevezeti nyugati tárgyalópartnereit. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a program leállítására törekszik. 

Lukáts Lőrinc

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »