Új szintre lép a heringháború

A fennálló halászati kvóták miatti vita tovább mérgesedik, a Feröer-szigetek a WTO elé viszi az EU-t.

Az észak-atlanti autonóm szigetcsoport miniszterelnöke, Kaj Leo Holm Johannesen hétfőn jelentette be, hogy az ország a Világkereskedelmi Szervezetnél panaszt tesz az Európai Unió ellen, amiért az augusztus óta komoly kereskedelmi korlátozásokat vezetett be a Feröer-szigetekkel és Izlanddal szemben (akik részben emiatt is távol maradnak az Uniótól). A döntés óta az EU országai nem vásárolhatnak feröeri fogású makrélát és heringet, illetve az ilyen rakományt szállító hajók nem köthetnek ki az Unió területén.

Az EU a halfajták túlhalászásától tart. Korábban a Feröer-szigetek és Izland más fajtákat halászott, mivel a kétezres évekig a legtöbb makréla és hering az Egyesült Királysághoz, illetve Norvégiához tartozó vizekben volt nagyobb számban megtalálható. Vélhetően a klímaváltozás miatt a halak élőhelye északabbra tolódott, így a Feröer-szigetek halászai korábban nem tapasztalt mennyiséget tudtak kifogni. Az egyoldalúan megállapított kvóták az EU szerint nem teszik lehetővé a fajták fenntartható halászatát, míg a szigetország ezt tagadja.

A Feröer-szigetek az ENSZ Tengerjogi Egyezménye alapján egy közvetítő bíróságot is felkért az ügy rendezésére, a WTO-nak emelt panaszán felül. A feröeriek fő érve, hogy az EU visszaél gazdasági hatalmával, és intézkedéseivel a saját gazdasági érdekeit védi. Az Európai Uniónak hatvan napja van rendezni az ügyet, utána a Világkereskedelmi Szervezet léphet fel bíróként.

Simon Ádám

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »