„Azonos az Egyesült Államok és Izrael célja”

Az Egyesült Államok és Izrael célja azonos az iráni atomprogramról Genfben folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban – hangoztatta csütörtökön Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője.

„Nincs semmilyen nézetkülönbség Izrael és az Egyesült Államok, illetve az elnök (Barack Obama) és a miniszterelnök (Benjámin Netanjahu) között azzal a céllal kapcsolatban, hogy megakadályozzák Irán nukleáris fegyverhez jutását” – mondta Carney.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy e cél elérése érdekében továbbra is minden lehetőség nyitva áll. A Fehér Ház ezzel Netanjahu izraeli kormányfő azon kijelentésére reagált, miszerint „történelmi léptékű hiba” lenne a Teherán atomprogramjáról az 5+1 csoport (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) valamint Irán között körvonalazódó megállapodás elfogadása.

Carney elmondta, hogy csütörtökön a tárgyalások első szakaszában az iráni nukleáris tevékenyégre és az átláthatóság javítására összpontosítottak annak érdekében, hogy Teherán a tárgyalások leple alatt ne léphessen tovább a Nyugat által katonainak gyanított kutatások terén.

Carney kijelentette, hogy Iránnak a nemzetközi aggályokat csökkentő konkrét és ellenőrizhető lépéseiért cserébe az 5+1 csoport országai fontolóra vennék az iszlám köztársaságot sújtó büntetőintézkedések korlátozott, célzott és visszavonható enyhítését, amelyek azonban nem érintenék a lényegi szankciókat.

Rámutatott, hogy a szankciók széleskörű rendszere mindaddig érvényben marad, amíg nem születik egy végleges, átfogó és ellenőrizhető megállapodás. Szavai szerint ha Irán nem törekszik e cél elérésére, akkor a büntetőintézkedések mérsékelt enyhítése visszájára fordítható és komolyabb fellépés várható.

Az amerikai szenátus bankügyi bizottságának elnöke csütörtökön bejelentette, hogy hamarosan új szankciókat fog javasolni Irán ellen.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »