Obama bocsánatot kért azoktól, akik elveszítik az egészségbiztosításukat

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint csütörtök este bocsánatot kért mindazoktól, akik az általa bevezettetett egészségügyi törvény következtében elveszítik korábbi betegbiztosításukat, holott azt ígérte nekik: megtarthatják a nekik tetsző biztosítási formát.

„Sajnálom, hogy ebben a helyzetben azon biztosítékok alapján találták magukat, amelyeket tőlem kaptak” – mondta az elnök az NBC televíziónak nyilatkozva. „Keményen fogunk dolgozni azért, hogy meggyőződjünk róla: tudják azt, hogy halljuk a szavukat és mindent el fogunk követni azok érdekében, akik ennek következtében kellemetlen helyzetbe kerültek” – jelentette ki az elnök.

Obama a 2010-ben elfogadott egészségügyi reformmal kapcsolatban – amely potenciálisan több tízmillió amerikaira terjeszti ki az egészségbiztosítási rendszert – többször is kijelentette, hogy az emberek annak életbe lépése után is megtarthatják korábbi egészségbiztosításukat.

A biztosítók azonban váratlan meglepetésként 12 millió egyéni biztosított esetében jelezték, hogy fel kívánják mondani a meglévő szerződéseket, mert azok nem felelnek meg az Obamacare néven emlegetett új egészségügyi törvény átfogó ellátási követelményeinek. A szolgáltatók az esetek egy részében a biztosítási tarifák emelésével próbálkoznak.

Az egészségügyi reform egyik fő célja éppen a biztosítások árának leszorítása volt a biztosítottak körének kiszélesítése révén. A hivatalos adatok szerint jelenleg több mint 48 millió amerikainak nincs semmilyen egészségbiztosítása.

Az egyes részleteiben október 1-jén életbe lépett új törvény debütálásának másik hátulütője az volt, hogy összeomlott a biztosítási rendszerbe való belépés online infrastruktúrája. Az elnök az NBC-nek nyilatkozva kijelentette: biztos benne, hogy a „többség” november 30. előtt használni tudja majd az egészségbiztosítási rendszer honlapját, a HealthCare.gov-ot, és hogy azon keresztül egészségbiztosításért folyamodhat.

Arról ugyanakkor nem nyilatkozott, hogy meghosszabbítják-e a rendszerbe történő bejelentkezés március 31-ig tartó határidejét. Ennek lejárta után a kívül maradóknak bírságot kell majd fizetniük.

Az elnök kitartott azon álláspontja mellett, hogy akik most elveszítik egészségbiztosításukat, az új rendszerben olcsóbban juthatnak majd ugyanolyan szintű biztosításhoz. Fontosnak mondta, hogy az emberek ne érezzék elárulva magukat, és kifejezte reményét, hogy úgy fognak majd visszatekinteni a kezdeti nehézségekre, mint akik korábban sohasem részesültek hasonló védelemben.

Obamát megelőzően már Joe Biden alelnök és Kathleen Sebelius egészségügyi miniszter is bocsánatot kért az új rendszer hibái miatt.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »