Tisztázták a plágiumvád alól a német SPD frakcióvezetőjét

Nem plagizált doktori dolgozatában a német szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti frakcióvezetője – állapította meg a disszertációval szemben felmerült plágiumgyanú miatt a giesseni Justus Liebig egyetemen megalakított vizsgálóbizottság.

Frank-Walter Steinmeier dolgozatában vannak kisebb forráskezelési hibák, a szerző nem alkalmazta minden esetben megfelelően az idézetekre vonatkozó szabályokat, de ez csak a disszertáció beadása előtt publikált saját tanulmányaival kapcsolatban fordult elő. Plágiumra utaló elemeket nem találtak, a szerző egyetlen vendégszöveget sem akart sajátjaként beállítani – mondta keddi tájékoztatóján  Wolf-Dietrich Walker, a bizottság vezetője. Nem fér kétség ahhoz, hogy a dolgozat „eredeti Steinmeier-mű” – tette hozzá.

Frank-Walter Steinmeier a giesseni egyetem közjogi és politikatudományi intézetében doktorált 1991-ben. Disszertációjában a hajléktalanság megelőzésének és kezelésének német hagyományaival és kilátásaival foglalkozott. Dolgozatát egy politikusok doktori dolgozatának elemzésére szakosodott úgynevezett plágiumvadász vizsgálta meg a Focus hírmagazin anyagi támogatásával. Az elemzés szeptemberben bemutatott eredménye szerint több mint ötszáz szövegrésszel kapcsolatban merül fel a gyanú, hogy Steinmeier megsértett forráskezelési szabályokat.

Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük az Angela Merkel vezette kormány két tagját. Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt. Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig idén februárban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét. Az idén júliusban Norbert Lammert, a Bundestag elnöke került plágiumgyanúba. A konzervatív politikus doktori dolgozatát a bonni egyetem még vizsgálja.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »