Pillanatképekkel az enyészet ellen: mexikói kiállítás a Cervantesben

A reklámplakátok és Madrid nyüzsgő utcái válnak a művészeti reflexió tárgyává Gustavo Salinas mexikói fotógráfus “Állandó Mozgásban” című kiállításán, aki a mindennapok rutinjainak egy-egy elemét emelte ki és kapta lencsevégre.

A Budapesti Cervantes Intézet és a Mexikói Nagykövetség szervezésében az 1972-ben született Gustavo Salinas fotográfus műveivel ismerkedhet meg a hazai közönség a spanyol kulturális intézet Vörösmarty utcai helyszínén. A kiállítás a jelenleg Madridban alkotó művész két 2009 és 2010 között készült fotósorozatát foglalja magába, amelyek témája a pörgő nagyvárosi élet egy-egy jellegzetessége.

A “10 Másodperc” című fényképsorozat koncepciójának alapja a házak falait beborító plakátok. A felragasztásuk után hamarosan elavulttá váló grafikus hirdetések tipikus példái mai rohanó fogyasztói társadalmunknak.

A fotósorozat címe is arra a csekély tíz másodpercre utal, amely alatt egy ilyen posztert a falra ragasztanak. A fényképész felfedezte a pusztítás esztétikáját és a múlandóságot az egymásra rétegződő sérült plakátok sorozatában.

A “Street” című sorozat 12 darab, Madrid utcáin készült fényképet foglal magába. Salinas a nagyvárosi lét egyik tragikusnak nevezhető paradoxonjára mutatott rá: hiába élünk egy több millió főt számláló településen, mégis hihetetlenül magányosak vagyunk. Ezt a magányt a hétköznapi pillanatok rögzítésével, a színek és fények kiemelésével ragadja meg a művész.

A kurátor, Bernardo Sopelana szerint a Salinas fényképeit az teszi különlegesség, hogy képes meghazudtolni Walter Benjamin fotográfiáról alkotott véleményét, amely szerint a géppel megörökített pillanat mesterségessé válik. Salinas művei ezzel ellentétben a kiragadott momentumot életszerűen, emberközeli módon tárják a néző elé.

A kiállítás november 7-től tekinthető meg a Budapesti Cervantes Intézetben.

Világhy Gergely

Friss hírek