Deficitrekord az Egyesült Államokban

Tavaly még bőven 1 trillió (egymilliószor egymillió) dollár fölött volt a költségvetési hiány, idén ezt sikerült 608 billióra lefaragni. Ez a legalacsonyabb szám 2008 óta, amikor a gazdasági válság miatt hirtelen ugrott 458,6 milliárd dollárra. A mostani alacsony deficithez hozzájárul mind a kiadások csökkentése, mind a bevételek növekedése.

A bevételek sikeresen növekedhetnek, hiszen a gazdaság kezd helyrerázódni, amit jól mutat az a tény is, hogy a munkanélküliségi ráta lassan, de biztosan csökken – a több munkahely pedig nagyobb adóbevételet jelent, nem csak az egyéni adózás, de a fogyasztás növekedése miatt is. A kiadási oldalt is sikeresen csökkentették, a legtöbb tengerentúli hadászati beavatkozás a vége felé jár, és az elmúlt pénzügyi évek költségvetésébe alapból bele volt kalkulálva a hadsereg támogatásának stabil csökkentése.

Ben Bernanske, az Egyesült Államok központi bankjának igazgatója szerint azonban nem feltétlenül kell annyira örülnünk ennek a hírnek. Szerdán egy hivatalos nyilatkozatban kifejtette: az Államok költségvetési politikája hátráltatja a gazdasági növekedést. Szerinte az erőteljes és stabil növekedéshez nagyobb állami kiadásokra, befektetésekre lenne szükség.

Büki Dániel

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »