Civilek is kaphatnak „Robolábat”

Bár a modern orvostudomány hatékonyan tudja ellátni a hadszíntéren megsérült katonákat, a teljes felépülésüket nem tudja garantálni. Sok esetben a robbanásban roncsolódott lábakat helyreállító műtétek után az állandó fájdalom és gyengeség használhatatlanná teheti a végtagot. Mindezt egy hadifejlesztés megváltoztathatja – jelenti a Wired.

Az Amerikai Hadsereg egy külső vázeszközben, az úgynevezett Intrepid Dynamic Exoskeletal Orthosis-ban (IDEO) látják a megoldást. Az IDEO egy szénszálas ortopéd segédeszköz, ami a térdnél csatlakozik a lábhoz, és egy cipőben is elférő talplemezben ér véget. A sérült végtagra felszerelve az IDEO rálépéskor energiát vesz fel, majd azt kisegítő erőként leadva könnyíti meg a láb emelését és egyúttal a mozgási folyamatot.

Az IDEO-t a Hadsereg 2009 óta használja, és 500 sérült katonából 60 tért vissza ennek köszönhetően aktív szolgálatba. Az eszközt a Hanger nevű cég teszi elérhetővé először Seattle vonzáskörzetében.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »