Argentína: Kirchnerék nem szereztek minősített többséget

A vasárnapi törvényhozási választások eredményét tekintve elmondható, hogy a jelenlegi elnök, Cristina Fernandez de Kirchner pártja, a Frente para la Victoria megőrizte eddigi parlamenti többségét, de a jelentősebb tartományokban vesztettek a jelöltek.

A La Nación honlapján közétett választási eredmények alapján a Frente para la Victoria (FpV) megtartotta az abszolút többségét a parlament mindkét házában, ugyanakkor a 24 tartomány közül 11-ben tudott csak nyerni. A jelentősebb tartományokban (például Buenos Aires, Córdoba, Mendoza, Santa Fe) elszenvedett veresége ellenére a kormányzó pártszövetség maradt az első számú politikai erő az országban. Csak egyetlen tartományban, La Pampában nincs saját képviselőjük, de az ottani győztes a szövetséges Partido Justicialista jelöltje lett. A FpV összesen 47 parlamenti helyet szerzett a voksok 33,27%-ával a Képviselőházban. Így összesen 130 képviselővel megvan az abszolút többséget jelentő 129 hely. A Szenátusban 14 helyre tett szert, az összesen 40 szenátori hellyel pedig a felsőházban is megvan a többséghez szükséges 37 fő.

Eldőlt, hogy Christina Fernandez de Kirchner biztosan nem lesz harmadszor elnök. Erre akkor lett volna lehetőség, ha a FpV kétharmados többséget szerez a Kongresszusban. Így ugyanis véghez tudták volna vinni az alkotmánymódosítást, mely ahhoz szükséges, hogy ne csak egy alkalommal lehessen újraválasztani az elnököt.

Az ország választóinak 37%-át adó Buenos Aires tartományban az ellenzéki peronista Frente Renovador párt jelöltje, Sergio Massa győzött. Több mint 11 százalékponttal végzett a FpV jelöltje, Martín Insaurralde előtt. Massa ezzel a két év múlva esedékes elnökválasztás nagy esélyese az ellenzéki oldalon. A politikus, aki jelenleg a Buenos Aires tartománybeli Tigre város  polgármestere, korábban Kirchner szövetségese volt. 2008 és 2009 között a miniszteri kabinet vezetőjeként tevékenykedett. Júniusban lépett ki a FpV-ból, és alapította meg ellenzéki pártját. Massa az országot érintő aktuális problémák, az infláció és a rossz közbiztonság kezelését ígérte.

A kormányoldalon egyelőre még nincs utódjelöltje Kirchnernek. Daniel Scioli, Buenos Aires tartomány kormányzója lehet majd az induló. Az ellenzéki Propuesta Republicana (PRO) párt vezetője, Mauricio Macri, Buenos Aires polgármestere a választások után bejelentette, hogy indulni fog 2015-ben az elnöki székért – írta a La Nación.

Metzger Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »