Csehország választ

A csehek 83 százaléka szerint korruptak a pártok, 49 százalékuk pedig szükséges rossznak tartja a pártok létezését. 60-65%-os részvételt várnak Csehországban a pénteken kezdődő választásokon és szociáldemokrata győzelmet.

A baloldal dominanciája Csehországban

Csehországban már majdnem két hete tart hivatalosan az előre hozott képviselőházi választási kampány. A voksolás előtt pár nappal a közvélemény-kutatások szerint a választásokat a Bohuslav Sobotka vezette Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyeri 28,5 százalékos támogatással. A szociáldemokraták a Petr Necas bukása után biztosan vezetik a pártok népszerűségi listáját az összes közvéleménykutató szerint, de támogatottságuk az év eleji 40 százalékról fokozatos visszaesést jelez. A politológusok és a helyi megfigyelők legnagyobb meglepetésére az utóbbi napokban több százalékpontot esett a népszerűségük, de még mindig  ők a legnépszerűbb párt Csehország szerte.

A második helyen holtversenyben a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) és Andrej Babis multimilliárdos ANO 2011 nevű mozgalma osztozik 12,5 százalékkal.

A mindössze két éves ANO 2011 mozgalom szinte a semmiből indulva kerülhet be. A szlovák származású Andrej Babis multimilliárdos által alakított ANO a választások nagy meglepetése lehet. Nagyon népszerűek jelenleg az ország választói között és támogatottságuk az intenzív kampányuknak köszönhetően folyamatosan növekszik, ugyanakkor közvélemény-kutatók rámutattak, hogy az október 25-26-i választásokon alacsonyabb lehet a valódi támogatottságuk, mint amit az utóbbi hónapokban mértek nekik.

A nyár elején megbukott kormányzó erők közül a Karel Schwarzenberg által vezetett TOP 09 párt 11 százalékot, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) 6,5 százalékot kapna.

A nyáron kitört politikai válság legnagyobb veszteségét az ODS szenvedte el, melynek eredményére kíváncsi ma mindenki Csehországban. Míg 2010-ben 20,2 százalékkal a második helyen végeztek a képviselőházi választásokon és ez elég is volt nekik a kormányalakításra, addig a jelenlegi 6,5 százalékkal elég közel kerültek az 5 százalékos bejutási küszöbhöz. A párt támogatottságának zuhanását semmi sem tudta megállítani, a választók hétvégén megbüntetik a korrupciós ügyekbe fulladt jobboldali pártot.

Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) a küszöböt elérve ismét parlamenti párt lehet. Az ODS régi koalíciós partnere 2010-ben esett ki az alsóházból 4,39%-kal, 3 év elteltével 6 százalék körüli támogatottsággal visszakapaszkodhatnak.

A japán származású cseh üzletember és morva politikus Tomio Okamura 2013 júniusában alapított Úsvit (Hajnal) nevezetű mozgalmát a bejutási küszöb környékén mérik. A friss politikai alakulat vezetésébe találunk egykori ODS-es és a 2010-ben bejutott Közügyek (VV) tagokat is, de több kisebb szélsőjobboldali mozgalmat is találunk az Úsvit mögött. Érdekes, hogy a VV a folytonos botrányok miatt idén nem indul önállóan a választásokon.

A Milos Zeman köztársasági elnökhöz közel álló Polgári Jogok Pártja-Zemanék SPOZ továbbra is küszöb környékén mozog. Közvélemény-kutatók hetekkel ezelőtt 5,5 százalékon mérték őket, jelenleg 4,5 állnak. A sort 3,5%-kal a 2010-ben a kereszténydemokratákhoz hasonlóan kiesett zöldek (SZ) zárják.

Korrupció = pártok?

A CVM közvélemény-kutató intézet által az utóbbi napokban publikált reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a cseh polgárok nagy része lesújtóan vélekedik a pártokról. A megkérdezettek 83 százaléka szerint a cseh pártok korruptak és 81 százalékuk vélekedik úgy, hogy nem az emberek gondjait, hanem saját érdekeiket tartják szem előtt. A válaszadók úgy vélekednek, hogy a politikusok csak a kampány ideje alatt állnak szóba a választópolgárokkal és a választások után az ígéreteiket kivétel nélkül mindannyian megfeledkeznek. Mindezek ellenére 49 százalékuk úgy véli, hogy a pártok létezése szükséges rossz.

Negatív kampány

Bár korábbi cikkünkben rámutattunk, hogy a kampány mennyire nyugodtan és unalmasan telik, a választás előtt pár héttel megjelent a negatív kampány is. Ugyan korábban sokkal erőteljesebben jelen volt és a kampány elején már bevetették a politikusok, idén ez váratott magára.

Az morvaországi Ostrava és a Brünn környékén több óriásplakát jelent meg, melyeken gúnyt űznek a szociáldemokraták két legmagasabb vezetőjéből, Bohuslav Sobotka pártelnökből, illetve Michal Hašek első alelnökből. Más választási plakátok az ANO mozgalom multimilliomos vezetőjét, illetve a SPOZ pártot támadják.

„Fecsegő – ígér, de nem teljesít; lusta – a parlamentben a szavazatok 77 százalékánál hiányzott; hűtlen – közpénzekből tartja el szeretőjét” – olvasható a plakátokon. Hašek egyébként az elmúlt választási időszakban a legtöbbet hiányzó parlamenti képviselők közé tartozott, s a közelmúltban valóban elvált feleségétől.

Bohuslav Sobotkát, akinek pénzügyminisztersége alatt az OKD bányavállalatot privatizálták elég élesen kritizálják. Zdenek Bakala az OKD  jelenlegi tulajdonosa be akarja zárni az egyik bányát, amely majdnem 3000 embernek ad munkát. A szociáldemokrata párt elnökének bányászsisakos képe alatt a „Tudom a megoldást! Fiatal korom óta a parlamentben dolgozom” szöveg olvasható arra célozva, hogy Sobotkának semmilyen tapasztalata nincsen a gyakorlati életből.

Andrej Babiš multimillomos sem maradhatot ki a mocskolódó kampányból: Prágában és Ostraván támadják a leginkább. Az óriásplakátokon, a szivarozó Babiš és Bakala ölelkező, mosolyogós képe alatt a „Tisztességes munkával milliárdokhoz? – Igen?” aláírás olvasható. Babis és Bakala a leggazdagabb csehek közé tartoznak jelenleg.

A cseh Berlusconiként emlegetett Babis, az ANO mozgalom vezetője egyébként az utóbbi napokban magyarázkodni kényszerült: a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetből nyilvánosságra került dokumentumok szerint Csehszlovákiában a rendszerváltás előtt együttműködött a csehszlovák kommunista titkosszolgálattal.

Az SPOZ pártot Zeman orosz kapcsolataira célozva is támadják. „Megint a Kremlből fúj a szél…” áll a felirat. Martin Nejedly, az SPOZ alelnöke az orosz Lukoil csehországi vezetője. A Lukoil orosz energetikai cég csehországi térnyerésében állítólag Miloš Zemannak is fontos szerepe volt.

Fuck off a Morván

A cseh parlament és a köztársasági elnöki hivatal épületéből a képviselők és az elnök elé különös kép tárul.  A Prágát kettészelő folyón, egy monomentális középső új lebeg a Károlyi híd és a Légiósok hídja között, amely a prágai várra, a Hradzsinra néz. David Černý világhírű szobrász performansza egyértelmű üzenet, nem igényel bővebb kommentárt. Černý szerint a legfontosabb, hogy az emberek lássák milyen irányba áll a felmutatott középső ujj, ugyanakkor félelmének is hangot ad. Černý egy amerikai lapnak értetlenségének adott hangot, miszerint 23 év után a kommunisták ismét visszatérhetnek a hatalomba.

A performansz felkeltette a külföldi sajtó figyelmét is: az amerikai The New York Times azt írja, hogy az illetlen gesztus pontosan tükrözi a csehek növekvő és frusztráló érzését, miszerint a bársonyos forradalom nem teljesítette az ígéreteit, a brit BBC pedig kiemeli, hogy a gesztus leginkább Zeman államfőnek szól.

Koalíciós kormány alakul

A hétvégi választások után csakis koalíciós kormány jöhet létre Csehországban. Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök többször is jelezte, hogy a ČSSD választási győzelme esetén pártja a kereszténydemokratákkal és a kommunistákkal kívánna együttműködni.

Andrej Babiš jelezte, hogy ellenzéki szerepre készülnek és semmilyen módon nem tudják támogatni a baloldali kormányt.

Falta Milán

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »