Rengeteg külföldi vezetőt hallgattak le

Harmincöt vezető külföldi politikus telefonhívásait hallgatta le az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) – írta legújabb feltáró riportjában a The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap online kiadásának csütörtök éjjel megjelent beszámolója szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA- illetve NSA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és amerikai lapoknak az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

A 29 éves Edward Snowden hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át az NSA és a GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt megfigyelési programjáról.

A The Guardian az általa csütörtök éjjel megszellőztetett újabb bizalmas iratok alapján azt írta, hogy Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának lehallgatása nem volt elszigetelt jelenség, sőt a most ismertetett újabb NSA-leirat tanúsága szerint a szolgálat „rutinszerűen” figyeli külföldi vezető politikusok telefonjait, és ehhez még segítséget is kér más amerikai hivatalok illetékeseitől.

A brit lap által közölt, 2006 októberében kelt dokumentum szerint az NSA „fogyasztói” – vagyis az amerikai kormányszervek, és olyan kormányilletékesek, akik megfordulnak külföldi politikusok társaságában – segíthetnék az ügynökség hírszerzési igazgatóságát „célba vehető” telefonszámok megszerzésében.

Az idézett leirat szerint például egy meg nem nevezett amerikai hivatalos személyiség nem sokkal a dokumentum kelte előtt 35 vezető politikus összesen kétszáz telefonszámát adta át az NSA-nek. Jóllehet ezek többsége valószínűleg nyíltan hozzáférhető forrásokból is beszerezhető, 43 telefonszám azonban addig ismeretlen volt az NSA számára – áll a bizalmas belső leiratban.

A dokumentumból kiderül az is, hogy az új telefonszámok figyelése révén az NSA még további telefonszámokhoz jutott hozzá, amelyeket szintén „munkába vett”.

A leirat azonban elismeri, hogy e számok lehallgatásából „nem sok jelentésre érdemes hírszerzési információ származott”.

A The Guardian az amerikai kormány véleményét kérte a legújabb leleplező dokumentumokról, washingtoni kormányilletékesek azonban a lap szerint nem fűztek érdemi megjegyzést az ügyhöz.

Kitekintő / MTI

Friss hírek