Ingatlanadót vezetne be a szlovén kormány

Az ingatlanadó 390-395 millió euró bevételt jelent, amelynek felét az állam, felét pedig az önkormányzatok kapják. Az első becslések szerint a 2014-es évben 205 millió euró adóbevételre számítanak.

A kormány az új ingatlanadónál a vallási épületeknek, kulturális műemlékeknek és egyes telkeknek adómentességet biztosít, írja a Delo szlovén napilap. Az ingatlanadótól a kormány 205 millió euró bevételt vár, amit be is jegyzett a 2014-es költségvetésbe, noha az utolsó törvényjavaslat szerint a bevétel 15-20 millió euróval kevesebb lesz. Uroš Čufer szlovén pénzügyminiszter szavai szerint azonban emiatt újabb adókra már nem lesz szükség, hiszen a költségvetés „még mindig annyira rugalmas, hogy az ekkora eltéréseket elbírja”. „A javaslatot elfogadtuk, a vonat indul tovább, s biztos vagyok benne, hogy a többi koalíciós párt eléri ezt a vonatot”, tette hozzá Čufer.

Az egyik koalíciós partnernek azonban mégis fenntartásai vannak. Karl Erjavec, a Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártjának (DeSUS) elnöke, a Tarča televíziós műsornak úgy nyilatkozott, hogy az új törvényjavaslatban szereplő néhány megoldás – miszerint például azok az adófizetők, akik szociális segélyben illetve jövedelempótló támogatásban részesülnek, az ingatlanadónak csak a felét fizetik – nem elég ahhoz, hogy támogassa a törvényjavaslatot. 

Az ingatlanadó csökkentett változata 46 ezer nyugdíjast érint, ezenkívül létezik még egy nagy csoport, az a 250 ezer nyugdíjas, aki havi 450 euró nyugdíjban részesül és az adót nem lennének képesek kifizetni, tette hozzá Erjavec. Szavai szerint, a kormánynak valahol máshol kell megkeresnie a plusz bevételeket, amikor a bankok stresszteszt eredményei meglesznek.

Zvonko Černač, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) tagja a Večer napilapnak adott nyilatkozatában azt állítja, hogy az ingatlanadó az újgazdagok újabb lenyúlásait segíti, és mind a gazdaság, mind a lakosság számára terhet jelent. Az ingatlanadót a lakosság pénztárcájába történő legnagyobb beavatkozásnak látja. Az SDS határozottan ellenzi az ingatlanadót, mivel szerintük az alkotmányjogilag megkérdőjelezhető és igazságtalan, hiszen azzal az iskolákat megadóztatták, de a bevásárlóközpontokat kevésbé – vagyis a kicsiket kifosztja, s a nagyoknak kiegészítő jövedelmet nyújt. A fentiek miatt követelik Dejan Židan mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, valamint Stanko Stepišnik gazdaságfejlesztési- és technológiai miniszter lemondását.

Hrelja Ruth

Friss hírek