A hollandok a legnagyobb külföldi beruházók Romániában

Az elmúlt év végén a külföldi beruházások értéke átlépte az 59 millió eurós szintet. A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint ez 7,2 százalékkal több egy évvel korábbi, 55,139 milliárd eurós értékhez képest.

A befektetők számára Bukarest és a fővárost körülölelő Ilfov megye a legvonzóbb régió, a beruházások értékének 60,6 százaléka ugyanis ide áramlott. A magyarlakta vidékek közül a központi fejlesztési régiót kedvelik leginkább a külföldi beruházók, ez áll a második helyen, a befektetések 7,8 százalékát mondhatja magáénak. Javarészt a Bánságnak köszönhetően a nyugati fejlesztési régió a harmadik, 7,6 százalékkal. Az észak-nyugati fejlesztési régió csak hatodik, a külföldi befektetések összértékének 4,8 százalékával. A legkevesebb külhoni pénz, az összbefektetésnek mindössze 3 százaléka, a Moldva javát magába foglaló észak-keleti régióba áramlott.

Erdély a külföldi tőke 20,2 százalékát vonzotta, ami kereken 1 százalékkal több, mint a Kárpátokon túli külföldi beruházások összértéke, természetesen a fővárost nem számítva. A befektetett tőke területi eloszlásának megállapításakor a BNR munkatársai a cégek székhelyét vették alapul, ami nem feltétlenül egyezik meg a gazdasági tevékenység helyszínével.

Mostanáig 15 ország romániai befektetései haladták meg az 500 millió eurót. Bár a laikusok többsége minden bizonnyal Németországnak, Franciaországnak, Ausztriának vagy az Egyesült Államoknak adná a pálmát, a valóságban Hollandia vezeti a rangsort, több mint 13 milliárd euróval, ami a teljes külföldi beruházások 22,4 százalékát teszi ki.

A legtöbb németalföldi pénz olyan óriásvállalatoknak köszönhetően áramlott Romániába mint az ING, az ABN Amro, a Shell, az Unilever, a Philips és a Den Braven. Az ABN-t időközben a Royal Bank of Scottland vásárolta fel, a Shell üzemanyagtöltő állomásai pedig a MOL tulajdonába kerültek.

Az országba behozott tőke tekintetében a második helyen Ausztria áll (10,9 milliárd euró), majd Németország (6,4 milliárd euró) és Franciaország következik (5,2 milliárd euró). Magyarország a 15-ik legnagyobb romániai befektető 963 millió euróval, alig 13 millió euróval lemaradva Nagy Britannia mögött.   

Maszol.ro

Friss hírek