Ártatlannak vallotta magát az amerikai követségek elleni támadások vádlottja

Ártatlannak vallotta magát egy manhattani bíróságon kedden Abu Anász al-Líbi, akit azzal vádolnak, hogy részese volt azoknak a terrortámadásoknak, amelyeket az al-Kaida 1998-ban követett el az Egyesült Államok két afrikai nagykövetsége ellen.

A 49 éves al-Líbit (igazi nevén: Nazih Abdul-Hamid ar-Rukait) október 5-én a Delta Force kommandósai fogták el Líbiában, majd ezután egy héten át egy amerikai hadihajón vallatták. Az angol-arab tolmácsolással lefolytatott, rövid tárgyalás folyamán a vádlott kirendelt ügyvédje közvetítésével vallotta magát ártatlannak.

A bíró a szökés veszélyére hivatkozva elrendelte a vádlott további fogva tartását. Az ügyészség szerint a számítógép-szakértő al-Líbi a támadások előkészítésében és a két amerikai külképviselet megfigyelésében vett részt.

A Kenyában és Tanzániában működő amerikai nagykövetségek ellen elkövetett pokolgépes merényletekben 224 ember – köztük tucatnyi amerikai – vesztette életét. Al-Líbi a hatodik ember, aki ellen a képviseleteket sújtó terrortámadások miatt indult büntetőeljárás. A többi ötöt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, és ez az al-Líbire kiszabható legsúlyosabb büntetés is.

A Líbiában kézre kerített férfi polgári bíróság elé állításával a guantánamói börtönök bezárására törekvő Obama ismét jelét adta annak, hogy inkább így, mintsem katonai törvényszék előtt kívánja felelősségre vonni a bűnösöket.

Az amerikai igazságügyi minisztérium adatai szerint 2009, vagyis Barack Obama elnök beiktatása óta a szövetségi bíróságokon több mint 125 embert ítéltek el terrorizmus miatt. A katonai törvényszékek ugyanebben az időszakban, hasonló ügyekben egyetlen verdiktet sem hirdettek ki. Az egyenruhás bíróságok George W. Bush elnöksége alatt is kevés ítéletet szabtak ki.

A jelenlegi amerikai kormány ugyanakkor nem zárta ki a felelősségre vonás egyik formáját sem, rámutatva, hogy minden eset külön elbírálás alá esik. A Kubában fekvő guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton jelenleg 164 személyt tartanak fogva.

MTI

Friss hírek