Egy harmadik nagy pártot szeretne Amerika

A Gallup közvélemény-kutatásának eredményei szerint az amerikaiak eddig még soha nem tapasztalt mértékben vannak azon a véleményen, hogy az Egyesült Államoknak egy harmadik nagy pártra lenne szüksége – írja a Politico. A felmérés során megkérdezett amerikaiak 60 százaléka gondolja úgy, hogy mind a demokraták, mind pedig a republikánusok olyan rosszul végzik a dolgukat, hogy szükség lenne egy harmadik pártra, ami reális alternatívát nyújthatna. Ekkora arányban még sosem voltak elégedetlenek az emberek a két nagy párt munkájával az utóbbi 10 évben.

Szintén rekordalacsony azoknak a válaszadóknak az aránya, akik szerint a két nagy párt megfelelően képviseli az amerikaiakat – mindössze a megkérdezettek 26 százaléka gondolkodott így. Még érdekesebb az adatfelvétel eredménye a pártok szavazóbázisának tükrében. Most először fordul elő, hogy mind a demokrata, mind pedig a republikánus szavazók többsége szerint szükség lenne egy harmadik erőre az amerikai politikában.

A hatalmas elégedetlenség minden bizonnyal a közigazgatás lassan már két hete tartó részleges leállásának tudható be. Az amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy a két nagy párt politikai erőfitogtatása és a kompromisszumra való törekvés teljes hiánya miatt került az Egyesült Államok csődközeli állapotba.

Pintér Melinda

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »