Az uniós szerepvállalásról egyeztet a fejlesztési biztos Közép-Amerikában

A napokban tesz látogatást Közép-Amerikában az Európai Unió fejlesztési biztosa, Andris Piebalgs. A három országot – Guatemalát, El Salvadort és Nicaraguát – érintő út során az uniós biztos vezető állami tisztségviselőkkel, illetve a civil társadalom képviselőivel találkozik, akikkel az egyes országokat érintő főbb kihívásokról és a fejlesztési együttműködés jövőbeli lehetőségeiről tárgyal. Olyan helyi projekteket is megtekint, melyek uniós támogatásból valósulnak meg.

Piebalgs közép-amerikai körútja Guatemalában kezdődött múlt csütörtökön. Többek között egyeztetett Otto Pérez Molina elnökkel, s a látogatás alkalmából tartott sajtótájékoztatón a biztos elmondta, hogy az ország nagy előrelépést tett a szegénység felszámolása és az oktatás terén, ugyanakkor az alultápláltság továbbra is kihívást jelent. Utóbbi különösen a gyermekeket érinti súlyosan, az öt év alatti gyermekek körében 43 százalékos az alultápláltság – olvasható a Bizottság sajtóközleményében. Az együttműködés így erre a területre koncentrál majd az elkövetkező években.

Az EU és Guatemala közötti bilaterális fejlesztési együttműködésre szánt összeg a következő, 2014-től 2020-ig tartó költségvetési időszakban 186 millió euró. Szombaton az uniós biztos felkereste San Juan Comapala település indián közösségét abból a célból, hogy tájékozódjon a guatemalai kormány Hambre Cero (Zéró Éhség) elnevezésű programjáról.

Vasárnap Nicaraguában találkozott a helyi rendőrség vezetőjével, akivel egy, a szervezett bűnözés és a kábítószer-csempészet megelőzését célzó projektről írtak alá megállapodást. Később Daniel Ortega elnökkel is tárgyalt. Nicaraguában egy turisztikai projekthez látogatott meg, amely a szektor mikro-, kis- és középvállalkozásait segíti –  olvasható az EU nicaraguai küldöttségének honlapján. Az október 7-ei sajtótájékoztatón a fejlesztési biztos bejelentette, hogy a közép-amerikai ország 204 millió eurós támogatásban részesül majd a következő hat évben – írta a La Prensa. A fejlesztési politika prioritásai az oktatás, a vidékfejlesztés és a klímaváltozás lesznek. Az elmaradott vidéki területek lakossága kiemelt figyelmet kap majd. Ezzel kapcsolatban Piebalgs elmondta, hogy ugyan nagy előrelépést tett az ország a Milleniumi Fejlesztési Célok elérése felé, még van mit tenni. Nicaragua Latin-Amerika második legszegényebb országa: a lakosság 42,5 százaléka él a szegénységi küszöb alatt a Világbank 2009-es évre vonatkozó adatai szerint. A vidéki lakosság körében ez az arány 63,3 százalék.

El Salvador a régióban tett látogatás utolsó állomása volt. A program itt is hasonlóan zajlott, mint a másik két államban: Piebalgs kedden találkozott Mauricio Funes elnökkel, valamint a kormány több miniszterével. Látogatást tett egy vízerőműben is, mely részben uniós forrásokból épült meg. A következő költségvetési időszak során El Salvador 149 millió euró segélyben részesül majd, amelyet főként a fiataloknak nyújtott szociális szolgáltatásokra, a magánszektor fejlesztésére és a klímaváltozás elleni intézkedésekre fognak fordítani.

Az EU közép-amerikai fejlesztési politikájának főbb prioritásai a regionális biztonság megteremtése, a demokratikus intézményrendszer és a jogállamiság megszilárdítása, a szegénység elleni küzdelem, a térség gazdasági integrációjának elősegítése, a környezetvédelem és a természeti katasztrófák okozta károk enyhítése. A 2014 és 2020 közötti költségvetési periódusra 900 millió eurót irányzott elő a Bizottság Közép-Amerika országai számára a fejlesztési együttműködés keretében – olvasható a guatemalai Prensa Libre cikkében. Ez tartalmazza az El Salvadorral, Guatemalával, Hondurasszal és Nicaraguával folytatott bilaterális együttműködéseket, valamint a Costa Ricát és Panamát is magában foglaló közép-amerikai régióval folytatott kooperációt. A Bizottság költségvetési tervezetét a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia.

Metzger Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »