Teknősbéka jósolja meg a földrengést?

Teknősbéka jósolja meg a Vrancea környéki földrengéseket Romániában. Erre a térségben vizsgálódó kutatók figyeltek fel a napokban Vrăncioaiában, ahol a Szeizmológiai Vizsgálóközpont van. A vasárnapi, 5,5 fokos földrengést megelőzően a teknősbéka két napig nem evett, ez pedig felkeltette a tudósok figyelmét, azóta figyelik az állat viselkedését és megpróbálnak összefüggést felfedezni közte és a föld mozgása között.

Ştefan Tătaru, a központ vezetője a helyi sajtónak számolt be a megfigyelésről és hozzátette, a jelenség amúgy nem szokatlan az állatok világában. A központban számos kisállatot tartanak, és folyamatosan figyelik ezek viselkedését. „Papagályaink is vannak, az ő esetükben nemcsak a viselkedést, hanem a kibocsátott hangjelzéseket is monitorizáljuk” – mondta a tudós kutató, hozzátéve, hogy a vasárnapi földrengés előtt semmiféle jelzés nem érkezett ezektől, ami arra utalt volna, hogy érzékelnék a közelgő földtani eseményt. Tătaru ezt azzal magyarázza, hogy a Richter skála szerinti 5,5-ös földmozgás nem befolyásolja az állatok viselkedését, mivel ez alatt az érték alatt nem érzik veszélyben az életterüket.

Ami a szóban forgó teknőst illeti, most azt próbálják kideríteni a kutatók, hogy egyszerű biológiai oka volt az állatnak az élelem megtagadására, vagy olyan feszültségeket érzékelt a földrengés előtt, amelyek befolyásolhatták a megszokott életvitelét.

A vasárnapi földrengést Vrancea közelében észlelték, erőssége 5,5 fokozatú volt a Richter skála szerint, epicentruma pedig 134 kimoléter mélységben volt.

Kitekintő / Maszol.ro

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »