Lemondott a gazdasági miniszter

Lemondott hétfőn este miniszteri tisztségéről Varujan Vosganian, román gazdasági miniszter. Döntését a liberális politikus a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetőivel lezajlott egyeztetés után hozta meg.

Mint ismert, hétfő délután a szenátus elutasította a főügyésznek azt a kérését, hogy indulhasson bűnvádi eljárás Varujan Vosganian ellen. A gazdasági miniszter már a szavazás után kilátásba helyezte lemondását. Jelezte: nem szeretné, ha a szenátus döntése kedvezőtlen befolyásolná Románia brüsszeli megítélését. Lemondása egybként nem befolyásolja a döntést: továbbra sem indulhat ellene eljárás.

Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke este megerősítette, hogy az USL a szenátusi döntés kedvezőtlen visszhangjától tart. Úgy fogalmazott: rossz fényt vetett volna a kormányra, ha Vosganian miniszter marad. Arra az újságírói kérdésre, nem vet-e szintén rossz fényt a kormányra, hogy a bíróság elé állított Liviu Dragnea regionális fejlesztési miniszter megőrizte a posztját, Antonescu azt mondta: ez nem az ő problémája.

A PNL elnökének tájékoztatása szerint Varujan Vosganian mandátumát ideiglenesen Daniel Chițoiu liberális pénzügyminiszter veszi át. Mint mondta, a párt várhatóan hétfőn dönt arról, kit jelölnek a távozó tárcavezető helyébe.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »