Az RMDSZ népszavazásokkal oldaná meg a régióvitát

Múlt hét szerda óta népszavazás lázban ég a román közélet. Ugyanis, Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke bejelentette, pártja több helyi referendum segítségével szeretne nyomást gyakorolni a kormánykoalícióra a fejlesztési régiók kialakításának ügyében. A végső cél az lenne, hogy a magyar kisebbség által leginkább lakott megyék – Partiumban és Székelyföldön – legalább a fejlesztési régiók szintjén egységet alkothassanak. S bár most úgy tűnik, az összes magyar párt összefogott, mind a helyi, mind az országos politikai erők miatt könnyen elbukhatnak.

Szintén a múlt hét szerdai sajtótájékoztatóból derült ki, hogy RMDSZ le is mond eredeti céljáról, egy a közigazgatási régiókkal kapcsolatos tüntetésről, mert a kormánypártok még mindig nem vázolták fel terveiket a regionalizációval kapcsolatban. Ezzel együtt teljesen bizonytalanná vált az új román közigazgatási szerkezet átalakításának időpontja is. Ha pedig már így adódott, az RMDSZ kihasználja az alkalmat, és a vitákra már felfegyverezve indulna. A helyi népszavazások eredményének segítségével érvrendszert építene a magyar kisebbség és az érintett román lakosság érdekében.

Ez a feladat pedig nagy. Bár a romániai népszavazási törvény értelmében csupán a lakosság 5%-ának támogatása kell a helyi népszavazás kiírásához, azonban annak érvényességéhez a lakosság 50%-ának kell végül az urnákhoz járulnia. Így például Kovászna megyében 9312 támogató aláírásra van szükség a referendum kiírásához, ami várhatóan teljesíthető. Ám Kelemen Hunor maga is elismerte, hogy az érvényességhez a magyar mellett a helyi román lakosságot is meg kell győzniük, hogy a szavazás nem csak kisebbségi érdek, hanem valóban a térség jólétét szolgálja. Az Új Magyar Szó Online szerint az RMDSZ elnöke azt is megerősítette, hogy népszavazási kezdeményezés nem kötelező a parlamentre nézve, így nem biztos hogy annak megfelelően módosítanák a fejlesztési régiókról szóló törvényt. „Ám igen erős lesz az a politikai üzenet, hogy a törvény módosításra szorul. A kormánypártok amúgy is változtatnának a jogszabályon, így a népszavazás eredményét a parlamentben is érvként használhatja az RMDSZ.” – mondta a politikus.

Az MPP támogat, az EMNP hezitált

A Magyar Polgári Párt (MPP) szinte az első pillantattól támogatja az RMDSZ kezdeményezését. Az MTI tájékoztatása alapján Biró Zsolt pártelnök már csütörtökön közleményt adott ki, amelyben a párt szimpatizánsait az aláírásra bíztatta, valamint kijelentette, hogy a párt vezetősége is aktívan részt fog venni az aláírásgyűjtésben. Szerintük, a fejlesztési régiók kijelölésével „…világosan kirajzolódnak majd azok a területek, amelyek együvé tartoznak”.

Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke viszont első közleményében hevesen bírálta az RMDSZ kezdeményezését, mondván „…pótcselekvés a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező fejlesztési régiókért harcolni, az RMDSZ a lényegről tereli el ezzel a figyelmet”.

Később azonban változott az EMNP hivatalos álláspontja, és október 3-án kezdeményezték az RMDSZ-nél a közös aláírásgyűjtést. Egyetlen kitételt tettek: az RMDSZ-nek is támogatnia kell a Toróék által júliusban indított másik helyi népszavazási kérelmet, amelynek kérdése a székely és partiumi területi autonóm régiók létrehozása.

Az RMDSZ ezt azonban várhatóan el fogja utasítani, hiszen Antal Árpád Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere korábban kitért arra is, hogy csak a fejlesztési régiókkal kapcsolatos népszavazás lehet jogilag megtámadhatatlan, mivel a területi régiók létreozására irányuló kérdés alkotmányellenesnek is tekinthető. – írja a Krónika.

A kormánypártok ellenzik a kezdeményezést

Az RMDSZ-nek pedig vigyáznia kell a jogi keretekre, hiszen a kezdeményezést máris több ponton támadják. Nem csak a megyei tanácsokban bukhat el a szavazás kiírása, de az illetékes prefektúrák is akadályokat gördíthetnek elé. A román ellenzéki politikusok pedig már most csúfos bukást vízionálnak.

Ciprian Dobre a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által támogatott Maros Megyei Tanács elnök, azt nyilatkozta, nem tartozik az általa irányított intézmény hatáskörébe népszavazást szervezni a régiók átalakításáról. Kifejtette, a népszavazási törvény szerint „a helyi közigazgatás, a területi felosztás és a helyi autonómia általános rendszerével” kapcsolatos kérdések országos jelentőségűek, és ez ügyekben országos referendumot kell szervezni.Ha az RMDSZ összegyűjti a 25 ezer aláírást, napirendre tűzik, elemzik a kérdést, de véleménye szerint a határozattervezetet nem ítélheti jogszerűnek a főjegyző. – írja a Háromszék.

A Romániai Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője Cătălin Ivan, egy pénteki kolozsvári sajtótájékoztatón úgy vélekedett, az RMDSZ közpénzen akar kampányolni. A szóvivő elmondta, hogy az RMDSZ által hat megyében kezdeményezett népszavazást nem lehet megakadályozni, de az csak konzultatív jellegű, eredménye nem releváns. „A régiókat nem helyi népszavazások alapján alakítjuk ki, mert az új román területi adminisztratív gondolkodásnak koherensnek és nemzetinek kell lennie” – idézi a tudósítást az erdély.ma hírportál. Hozzátette, hogy már most borítékolható, mi lesz a népszavazás eredménye, és ezt a kezdeményezők is tudják. „Közpénzből szerveznek választási kampányt. Tettetik magukat, hogy a magyar közösség érdekében dolgoznak. Nem hiszem, hogy a pénzkidobással sokat nyernének” – jelentette ki Cătălin.

A magyarok haszna

Összességében elmondható, hogy a magyar pártok már a kezdeményezéssel is sokat nyerhetnek a saját közösségükben. Az országos politikában szűk mozgásterük miatt a helyi szinten kell eredményeket felmutatniuk, erre pedig ritkán nyílik jobb lehetőségük. Külön üdvözlendő, hogy a kisebb magyar pártok szintén felismerték ezt, így egy kezdeti összefogás is kialakult az ügyben. Azonban mind a kormánypártok reakcióiból, mind pedig Kelmen Hunor szavaiból is kiolvasható, hogy tényleges politikai nyomás csak kis eséllyel alakulhat ki.

Így jogosan merül fel az a kérdés mindenkiben: Ha a helyi népszavazások valóban súlytalanok az országos politikában, akkor miért kellene súlyos adó lejeket költeni egy ilyen akcióra?

Kitekintő összeállítás - Babinszki Pál

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »