Aszad közvetítőként vetné be a németeket a szír válság megoldásához

Bassár el-Aszad elnök exkluzív interjút adott a SPIEGELnek, melyben a szír elnök kifejtette véleményét országa jelenlegi helyzetéről. Aszad szerint a Nyugat hazudik, a lázadók mind terroristák, és Szíriának őrá van szüksége ahhoz, hogy megvédje a szír népet. Az elnök szerint Németország közvetítőként szóba jöhetne egy jövőbeli tárgyalássorozatnál.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung után a SPIEGEL újságíróját is beengedte Bassár el-Aszad elnök damaszkuszi rezidenciájába egy interjú erejéig. A szír elnök az interjúban tagadta, hogy a kormány erői vetettek volna be ideggázt a lakosság ellen. „Nem vetetettünk be vegyifegyvereket. Ez egy hamis állítás. Ahogy az a kialakult kép is hamis rólam, amit maguk állítanak, nevezetesen, hogy a saját népemet gyilkolom le”- mondta el Aszad elnök.

Aszad tovább ment, és az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei által készített jelentés hitelességét is kérdőre vonta. „Senki sem állíthatja teljes meggyőződéssel, hogy közünk volt a rakétákhoz.” Az elnök ehelyett a felkelőket vádolta a szarin bevetésével, valamint kiemelte, országa kész az együttműködésre a vegyifegyverek megsemmisítése ügyében. „Nyíltak vagyunk, a szakértők minden egyes létesítményt ellenőrizhetnek és minden egyes adatot meg fognak kapni tőlünk.”

A szír elnök igen elítélően nyilatkozott a Nyugattal kapcsolatban. „Úgy gondolom, hogy a Nyugat inkább megbízik az al-Kaidában, sem bennem”. Aszad szerint Obama idáig nem csinált más a szír helyzettel kapcsolatban, csak hazudott, az oroszok viszont igaz barátai az elnöknek. „Ők sokkal jobban megértik, hogy itt valójában miről is szól a dolog”- mondta el a SPIGELnek a szír elnök. Az Aszad által felvázolt „hazug Nyugat” alól azonban a németek kivételt képeznek, hiszen nekik komoly szerepet szánna az elnök a jövőbeli tárgyalásoknál. „Örülnék annak, ha Németországból követek érkeznének Damaszkuszba, hogy a valós helyzetről tudjunk beszélgetni.”

Az ellenzékkel viszont semmilyen körülmények között nem tárgyalna Aszad. „Az én felfogásom szerint egy politikai ellenzék nincs felfegyverezve.” Bassár el-Aszad saját jövőjét a 2014-es szír választásoktól tette függővé: „ha az emberek támogatását már nem fogom élvezni, akkor lemondok.” Zárásként elmondta, hogy a „jelenlegi helyzetben nem tehetnek mást, mint hogy a győzelemre gondolnak.”

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »