Százmilliárdok folynak be Brüsszelből

A csütörtöki 350 milliárd forint után október közepéig további 270 milliárd forint felzárkóztatási támogatást utalhat az Európai Bizottság a korábban felfüggesztett kifizetésekből.

Kevesebb, mint egy hónappal Lázár János brüsszeli megállapodása után, október 3-án az Európai Bizottság átutalta a magyar kincstárnak az első, 1,17 milliárd eurónyi (350 milliárd forintos) összeget a korábban az uniós közbeszerzési szabályok megsértése miatt zárolt keretből.

Brüsszel még 2012 novemberében szakította meg a kifizetéseket 10 operatív programnál a közbeszerzési eljárásoknál feltárt szabálytalanságok miatt. A szeptember eleji Lázár-Hahn megállapodás értelmében a kifizetések folytatódhatnak, miután a magyar kormány hivatalosan is elfogadta a Bizottság által javasolt 5 százalékos pénzügyi korrekciót.

Az első, 350 milliárd forint összegű kifizetés csütörtökön érkezett meg a magyar kincstárhoz. A következő, 900 millió eurós (270 milliárd forintos) tételt értesülések szerint október közepéig folyósítja Brüsszel a magyar hatóságok által benyújtott új visszaigénylések alapján.

A miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptemberben Brüsszelben 230-250 millió euróra (70-75 milliárd forintra) becsülte a pénzügyi korrekció által érintett felzárkóztatási forrásokat. A tavaly november óta felfüggesztett kifizetések a pénzügyi korrekció által is érintett részt beleértve a 1400-1500 milliárd forintot is elérhetik. Ebből tehát eddig 350 milliárd érkezett be a kincstárba, és további 270 milliárd forint várható október közepéig.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »