Százmilliárdok folynak be Brüsszelből

A csütörtöki 350 milliárd forint után október közepéig további 270 milliárd forint felzárkóztatási támogatást utalhat az Európai Bizottság a korábban felfüggesztett kifizetésekből.

Kevesebb, mint egy hónappal Lázár János brüsszeli megállapodása után, október 3-án az Európai Bizottság átutalta a magyar kincstárnak az első, 1,17 milliárd eurónyi (350 milliárd forintos) összeget a korábban az uniós közbeszerzési szabályok megsértése miatt zárolt keretből.

Brüsszel még 2012 novemberében szakította meg a kifizetéseket 10 operatív programnál a közbeszerzési eljárásoknál feltárt szabálytalanságok miatt. A szeptember eleji Lázár-Hahn megállapodás értelmében a kifizetések folytatódhatnak, miután a magyar kormány hivatalosan is elfogadta a Bizottság által javasolt 5 százalékos pénzügyi korrekciót.

Az első, 350 milliárd forint összegű kifizetés csütörtökön érkezett meg a magyar kincstárhoz. A következő, 900 millió eurós (270 milliárd forintos) tételt értesülések szerint október közepéig folyósítja Brüsszel a magyar hatóságok által benyújtott új visszaigénylések alapján.

A miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptemberben Brüsszelben 230-250 millió euróra (70-75 milliárd forintra) becsülte a pénzügyi korrekció által érintett felzárkóztatási forrásokat. A tavaly november óta felfüggesztett kifizetések a pénzügyi korrekció által is érintett részt beleértve a 1400-1500 milliárd forintot is elérhetik. Ebből tehát eddig 350 milliárd érkezett be a kincstárba, és további 270 milliárd forint várható október közepéig.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »