Módosítók sokasága jelzi a dohánylobbi aknamunkáját

Magyarország és 15 másik uniós tagállam egészségügyi miniszterei közös levélben sürgették az Európai Parlamentet arra, hogy minél előbb fogadja el álláspontját a dohánytermékekről szóló irányelv tervezetéről. A zöldek parlamenti frakciójának vezetője szerint a Philip Morris másfél millió eurót költött a képviselők „megdolgozására” az uniós jogszabály felvizezése érdekében.

Közös levélben sürgette 16 uniós tagállam, köztük Magyarország egészségügyi tárcavezetője az Európai Parlamentet a dohányipari szabályozás szigorításáról szóló irányelv mielőbbi elfogadására. A levél aktualitása, hogy az EP szakbizottsága többszöri halasztás után a tervek szerint kedden szavaz a jogszabályról készült parlamenti jelentésről.

A tagállami miniszterek azt szeretnék, ha legkésőbb év végéig megszületne a megállapodás a tagállamok és az Európai Parlament között az új szabályozásról. Ehhez azonban előbb a képviselőtestület szakbizottságának, majd a plenáris ülésnek is szavaznia kell a jelentésről. Az EP pozícióját utána még össze kell egyeztetni a tagállamokéval, amelyet június 21-én fogadott el a Tanács.

A közös tanácsi álláspont alapvetően támogatja azt a Bizottság által is javasolt megközelítést, amely remények szerint az idők során a dohányosok számának csökkenését eredményezheti. A tagállamok támogatásukról biztosították azt a javaslatot, melynek értelmében a cigarettásdobozok felületének 65 százalékán (mindkét oldalon) figyelmeztető feliratokat helyezzenek el és tiltsák be a markáns ízesítésű dohánytermékeket, amelyek különösen a fiatalok számára teszik vonzóvá a dohányzást.

Akárcsak korábbi alkalmakkor, a legújabb dohányirányelv előkészítését és elfogadását is a szabályozások szigorításától tartó dohányipar rendkívül intenzív lobbizása előzte meg. Rebecca Harms, az európai zöldek frakcióvezetője a héten azt nyilatkozta, hogy a Philip Morris International másfél millió eurót költött európai parlamenti képviselők jóllakatására, abban a reményben, hogy a nekik kedvező módosító javaslatokat terjesztik elő a jelentéshez. A német politikus tudomása szerint a dohányipari lobbi így vagy úgy a 766 fős képviselőtestület tagjainak egyharmadához jutottak el.

A Philip Morris a sajtó megkeresésére nem volt hajlandó nyilatkozni az említett összegről, de a lobbizás során megkeresett képviselők számát messze túlzónak nevezte.

Harms és párttársa, a közegészségügyi szakbizottság társelnökeként tevékenykedő svéd Carl Schlyter azt mondták a brüsszeli EuObservernek, hogy a túlnyomó részt jobbközép, konzervatív és liberális képviselők által beterjesztett módosító indítványok tartalmazzák azt az öt változtatást, amit a Philip Morris el szeretne érni.

Ezek közé tartozik az, hogy ne tiltsák be a mentolos ízű cigarettákat, a dohányzás egészségre gyakorolt káros hatásai csak a csomagolás alján legyenek feltüntetve, kevésbé korlátozzák a következő generációs cigarettákat, mint amilyen az elektromos cigi, és csökkentsék a figyelmeztető címkék méretét is.

A tagállamok júniusban elfogadott közös álláspontja betiltaná az úgynevezett ízesített cigaretták árusítását, így kikerülnének a forgalomból a gyümölcs-, csokoládé vagy mentol ízű füstölgő termékek, illetve olyan adalékanyagok, amelyek hatására szenvedéllyé válhat a dohányzás. A rendelkezés célja, hogy a dohánytermékeknek valóban dohány ízük és szaguk legyen.

A kormányok arról is döntöttek, hogy a cigaretták csomagolásának mindkét oldalán a felület 65 százalékát a dohányzásnak az egészségre gyakorolt káros hatására figyelmeztető feliratok és képek foglalják el. A tagállamok bizonyos feltételek mellett szigorúbb szabályokat is bevezethetnek, például akár az Ausztráliában már alkalmazott egyszerű, egyszínű csomagolást is.

Az új szabályok a félrevezető címkézést is betiltják. Ilyennek számítanak azok a címkék, amelyek félrevezetően „természetesnek” vagy „organikusnak” tüntetik fel a cigarettát.

A régi irányelv frissítését és kiterjesztését az időközben a piacon megjelent új dohánytermékek is indokolták. A jövőben, a direktíva hatályba lépését követően bármilyen új típusú terméket először engedélyeztetni kell majd a piacra dobása előtt.

A nikotintartalmú termékekre, például az elektronikus cigarettákra is kiterjedne az új szabályozás. Az elektronikus cigarettákat csak egy előre meghatározott nikotintartalom alatt lehet majd piacra dobni, feltéve, hogy a csomagolásaik egészségügyi figyelmeztetéseket is tartalmaznak. Egy bizonyos nikotinszint fölött csak akkor engedélyezik a terméket, ha nikotin helyettesítésére szolgáló terápiáknál használják ezeket.

Az illegális cigarettakereskedelem és a termékek hamisításának megnehezítésére egy biztonsági elemeket is tartalmazó nyomon követő rendszert is bevezetnének.

A tagállamoknak végül jogukban áll majd a dohánytermékek táveladásának (például internetes értékesítésének) a betiltása is, ha úgy látják jónak.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek