Fegyelmi eljárás indult hét bíró ellen

Tomáš Borec, a szlovák igazságügy miniszter hét bíró ellen kezdeményezett fegyelmi eljárást, akik szerinte megsértették a késedelem nélküli tárgyaláshoz való jogot.

A miniszter többnyire akkor indít fegyelmi eljárást a bírók ellen, ha késleltetik a bírósági eljárást „ – nyilatkozta Alexandra Donevová, az igazságügyminiszter szóvivője. Az elmúlt félévben az Alkotmánybíróság a hozzá érkezett feljelentések közül közel száznak adott helyet. A megítélt kártérítés összege csaknem fél millió euró.

Az Alkotmánybíróság havonta beszámol a miniszternek  „Az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény” vonatkozó cikkelyét megsértő ítéletekről.

A minisztérium illetékes osztálya az Alkotmánybíróság jelentése alapján felülvizsgálja a bírónak az ügyben való érintettségét. Amennyiben az érintettség beigazolódik, a bizottság javasolja a miniszternek az adott bíró felelősségre vonását.

„2013-ban az Alkotmánybíróság négy esetben indítványozott bírók ellen fegyelmi eljárást” – jegyezte meg a szóvivő. Az Alkotmánybíróság által feltárt néhány esetben maga az adott bíróság elnöke kezdeményezett eljárást az érintett bíró ellen. A többi esetben a minisztérium lépett.

2013 első félévében 102 panaszosnak összesen 457 900 euró összegű kártérítést ítéltek meg, ami 85 480 euróval több, mint tavaly. Az alkotmánybíróság 5 702 magán- és jogi személy panaszát vizsgálta meg, s 99 esetben ítélt meg kártérítést. Közülük három panaszos személyenként több mint 8 000 euró nagyságrendű összeget kapott.

A kártérítések nagyságrendjét  illetően az Érsekújvári Járásbíróságé az elsőség. A bírósági tárgyalások késleltetése miatt 28 panaszosnak összesen 84 000 eurót fizettek ki.

Második helyen a Zsolnai Járásbíróság áll 48 900 euróval. A benyújtott panaszok számával egyenes arányban növekszik a kifizetett összegek nagysága – tette hozzá a minisztérium szóvivője.

Kitekintő / Hirek.sk

Friss hírek