Elégedetlen a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a kisebbségi jelentéssel

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala kisebbségi bizottságának jelöltjei továbbították a kormányhivatalnak a kisebbségekről szóló 2012-es jelentéshez fűzött megjegyzéseiket. A Kerekasztal egy huszonhat oldalas dokumentumban foglalta össze a megjegyzéseit, az irat azért ilyen terjedelmes, mivel a Kerekasztal szakértőinek bevonásával készült eredeti jelentés helyett egy másik dokumentum kerül a kormány elé.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala elfogadhatatlannak tartja azt a megoldást, hogy a kisebbségek képviselői által megnevezett és leírt problémák helyett a valós gondokkal és tényekkel gyakran köszönőviszonyban sem levő központilag készült anyagot terjesztenek a kormány elé.

A magyar közösség képviselői aggodalmuknak adtak hangot, mivel a kisebbségekért felelős kormánybiztosi hivatal 2013 augusztusában anélkül bocsátotta tárcaközi egyeztetésre a jelentést, hogy azt az Emberi Jogokért, Kisebbségekért és Esélyegyenlőségért Felelős Kormánytanács Kisebbségi és Etnika Tanácsa megvitatta volna. A Kerekasztal véleménye szerint egy hasonló jelentőségű dokumentumot a kisebbségekkel, azaz a jelentésben érintett csoportokkal együttműködve kell elkészíteni – mint ahogy az az eredeti, figyelmen kívül hagyott jelentéssel is történt.

Kitekintő / Felvidek.ma

Friss hírek