Ausztriában a helyzet változatlan: marad a nagykoalíció

Ha szűken is, de megvan. Az osztrák néppártok a háború utáni történelem legrosszabb eredményét érték el vasárnap, viszont még így is megszerezték kormányzóképes többséget az osztrák parlamentben. A parlamenti választásokat az SPÖ nyerte 27,1 százalékkal, másodikként a konzervatív ÖVP futott be 23,8 százalékkal, erősödött az FPÖ és a Zöldek. Két újabb párt is beköltözött Nationalratba: a Team Stronach és a liberális NEOS.

Ausztriában egyik néppártnak sem sikerült az vasárnap, ami Angela Merkelnek sikerült egy héttel korábban, nevezetesen áttörést elérni egy néppárt élén. Kancellárbónusz ide vagy oda, a Werner Faymann által vezetett szocdemek jó 2 százalékot rontottak 2008-as teljesítményükhöz képest. Szintén veszített az erejéből a Michael Spindelegger vezetésével felálló ÖVP. A konzervatívok 23,8 százalékot értek el, és az SPÖ-vel megegyező módon vesztettek az öt évvel ezelőtti támogatottságukból. A nagykoalíció így 50,9 százalékkal éppen megvan. Érdemes megfigyelni az osztrák néppártok fokozatos leépülését: míg a ’80-as években a két nagy néppárt adta a parlamenti képviselők jó 90 százalékát, addig a most vasárnapi választáson az SPÖ és az ÖVP kormányalakítása kevesebb mint egy százalékon múlott.

A választás egyik nagy nyertese a jobboldali radikális FPÖ. A Heinz-Christian Strache által vezetett populisták ugyan nem érték el kitűzött céljukat, nevezetesen az ÖVP-t megelőzve másodikként befutni, viszont így is majdnem 4 százalékkal javítottak öt évvel ezelőtti teljesítményükön, 21,4 százalékot elérve. A fogtechnikusból lett politikus Strache „történelmi választási sikernek” nevezte az FPÖ vasárnapi szereplését. Az osztrák sajtó által aggódva figyelt FPÖ-térnyerés ugyanakkor nem a véletlen műve. Egyrészt sikeresen elcsábították az egykori BZÖ-szavazókat, másrészt a tarthatatlan bevándorlási helyzetet meglovagolva sok bizonytalan szavazót nyertek meg maguknak. Talán még emlékszünk, mikor idén télen több száz bevándorló szállta meg a Votivskirchét, jelezvén a túlterhelt osztrák bevándorlási rendszer számtalan problémáját.

Ha csak kicsit, de szintén sikerült javítania ötéves mérlegén a Zöldeknek, a 11,5 százalékot elérő ökopárt így ismét delegálhat képviselőket az osztrák törvényhozásba. Felmérések szerint a Zöldeket elsősorban a 29 év alatti egyetemi végzettséggel rendelkező nők választották.

A vasárnapi választás sok újdonságot is tartogatott. Az egyik ilyen újdonság a 81 éves osztrák-kanadai milliárdos befektető által vezetett párt sikere volt. A Frank Stronach által vezetett euróellenes Team Stronach (Stronach csapata) 5,8 százalékot ért el, így sikeresen vette első parlamenti megmérettetését. Az idős politikus öröme azonban mégsem lehet felhőtlen, hiszen szinte az összes előrejelzés 10 százalék körül jósolta korábban a pártot. Stronach így hiába ölt bele 25 millió eurót a kampányba, az óriási összeg végülis 6 százalékra sem volt elég.

Mindenki meglepetésére bejutott a városi polgárságra építő rózsaszín liberális párt, a NEOS. Az előzetes közvélemény-kutatásokra rácáfolva 4,8 százalékot ért el a NEOS (Ausztriában a választási küszöb 4 százalékos), így Stronachék mellett ők lesznek a következő Nationalrat másik új pártja. Nem jutott be viszont a BZÖ, Haider utódpártja a szavazatok mindössze 3,6 százalékát érte el, 7 százalékkal kevesebbet, mint 2008-ban. A távvoksok valamelyest módosítani fogják a végeredményt, ám a lényegen nem fognak változtatni. A szavazatok több mint egytizedét adták le távszavazással, ami egyébként rekordnak számít. A részvételi arány 66 százalékos volt.

Werner Faymann kancellár már vasárnap este jelezte, hogy megújítaná szövetségét az ÖVP-vel. Michael Spindelegger viszont a jövőbeli koalíciókötést csak a tárgyalóasztalok mellett kívánja meghozni, egyelőre még nem mondott semmi biztosat. Az elkövetkezendő négy évben a két néppártnak muszáj lesz valamit tenni, hogy megakadályozzák támogatottságuk még nagyobb feldarabolódását, ellenkező esetben könnyen kisebbségben találhatják magukat a következő választáson. Az elmúlt öt évben az SPÖ-ÖVP páros mintaszerűen menedzselte a pénzügyi világválságot és az euróválságot. Ausztriában stabil a gazdasági növekedés, Európában pedig itt a legalacsonyabb a munkanélküliség. Viszont a sorozatos válságok ellen megszavazott konjunktúra-csomagok jelentősen megdobták az államadósságot – körülbelül 10 százalékkal az elmúlt 5 évben –, ami jelenleg a GDP 75 százaléka körül áll. A következő években a nagykoalíciónak megoldást kell találnia az égető bevándorlási helyzetre, valamint előbb vagy utóbb meg kell reformálni a felsőoktatást, ugyanis az a jelenlegi formában anyagilag fenntarthatatlan.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek