Obama találkozik a kongresszusi vezetőkkel a kormányfinanszírozás ügyében

Barack Obama amerikai elnök valószínűleg találkozni fog a kongresszus vezetőivel a szeptember 30-ai határidő előtt, amikor kifutnak a szövetségi állam finanszírozásának keretei, de úgy véli, hogy a kormány fizetésképtelenné válásának elkerüléséről magának a törvényhozásnak kell megállapodnia – közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivője.

Jay Carney hét nappal a potenciális krízis beállta előtt nem tudta megmondani a találkozó helyét, és hangoztatta, hogy a kongresszusnak felelősségteljesen kell eljárnia a technikai csőd elkerülése érdekében.

A képviselőház múlt pénteken fogadta el a kormánykiadások finanszírozásának folytatását október 1-jétől december 15-ig lehetővé tévő törvényjavaslatot, amely azonban elvonná a pénzügyi támogatást Obama elnök szövetségi egészségügyi törvényétől. A törvényjavaslat konfrontációs pályára helyezte a republikánus többségű képviselőházat a demokrata többségű szenátussal, amely valószínűleg törli majd az „Obamacare” program finanszírozását elvonó tételt a tervezetből, és úgy küldi vissza a képviselőháznak felülvizsgálatra.

A kormányzati kiadások finanszírozását biztosító törvényt szeptember 30-áig kell elfogadni az államcsőd elkerülésének érdekében. Jack Lew pénzügyminiszter szerint az állami kiadások október közepén érhetik el a törvényes 16,7 milliárd dolláros „adósságplafont”, vagyis azt a limitet, amelynek megemelése nélkül a szövetségi kormány nem tudja majd fedezni kiadásait.

Mivel az Egyesült Államoknak nincs elfogadott költségvetése az október 1-jén kezdődő pénzügyi évre, a képviselőház által megszavazott, december 15-éig tartó pénzügyi terv biztosítaná a szövetségi kormány folyó kiadásainak fedezését, kivéve az Obamacare néven emlegetett egészségügyi reformét. Ugyanakkor minimális esély sincs arra, hogy a szenátus is elfogadja a tervet. A szövetségi kormányzat lebénulásával fenyeget, ha a feleknek szeptember 30-áig nem sikerül megállapodni egy áthidaló megoldásban.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »