Szembeszegültek a kormánnyal a szakszervezetek

Megelégelte az országos szakszervezet, hogy a szlovák közigazgatásban dolgozók bére 2010 óta be van fagyasztva, és a jelenlegi tervek szerint jövőre sem számíthatnak béremelésre. A szlovák kormánynak a több száz milliós hiány befoltozása mellett így újabb gonddal kell szembenéznie a 2014-es költségvetés tervezése során: egyezkednie kell a szakszervezetekkel a közigazgatásban dogozók béréről.

Legutóbb 2010-ben emelték a közigazgatásban a béreket, akkor is csupán 1 százalékkal, azóta a válságra hivatkozva befagyasztották a fizetésemeléseket. Most azonban a Fico-kormánnyal eddig nem nagyon ellenkező országos ernyőszervezet, a Szakszervezetek Szövetségének Konföderációja (KOZ) állásfoglalásban emelt szót a béremelés mellett: „A több évnyi nullás bérvalorizáció és az állami- és közigazgatásban bekövetkezett reálbércsökkenés után kérjük, hogy alapvető módon változtassanak a bérpolitikán” – áll a szervezetnek a közszféra 2014-2016-os finanszírozási javaslatához kiadott állásfoglalásában.

Az anyagot hétfőn tárgyalták volna háromoldalú egyeztetésen, ám a szakszervezetek felvetéseit követően visszavonták a dokumentumot, és rendkívüli ülésen tervezik megtárgyalni a felek. A KOZ emellett az oktatási tárca költségvetését is bírálja, a tudományra fordított keret megnövelését kérve, hasonlóképpen az állami biztosítottak után fizetendő biztosítási összeg növelését. A mezőgazdasági tárca tervezett költségvetése pedig a szlovákiai agrárszektor további visszaesését eredményezi majd a KOZ véleménye szerint, ami kihatással lesz a vidéki foglalkoztatottságra is.

Hasonlóképpen bírálják a lakásépítés- és felújítás költségvetési támogatásának hiányát, keveslik a közlekedési tárca útépítésre fordítható forrásait, mellyel az építőipari állásokat veszélyeztetik.A pénzügyminisztérium augusztus közepén mutatta be jövő évre vonatkozó költségvetési javaslatát, melyben finomított eredeti konszolidációs tervein, többek között azáltal, hogy az eredeti 2,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt 2,9 százalékra módosította. Az idei költségvetés még 2,4 százalékos hiánnyal számolt 2014-re nézve.

A kormány szerint mindez összhangban van az Európai Bizottság kezdeményezésével, amely bizonyos feltételek mellett megengedi a költségvetési hiány lassabb konszolidálását a gazdaság fellendítése érdekében. Az új hiánycél így csupán 0,14 százalékos javulást jelent a 2013-as évre betervezetthez képest. Ám már ezen magasabb számok teljesítéséhez is 700 milliót kellene találnia kormánynak, ebből 415 millió eurót pedig éppen a közigazgatás hatékonyságának növelésével kívánják elérni. Ennek részletei még nem ismeretesek, a pénzügyminiszter szerint az egyes tárcákkal való tárgyalások alapján dől el minden.

150 milliós pluszbevételt kívánnak szerezni az adóbehajtás hatékonyabbá tételével. 8 milliót a legmagasabb szintű köztisztviselők bérének befagyasztásától, 20 millió eurót pedig a fölösleges vagyoneszközök eladásából remélnek.A jövő évre tervezett költségvetés 13,223 milliárd eurós bevétellel, és 16,876 milliárdos kiadással számol, a hiány így 3,653 milliárd euró lenne.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »