Feloldotta Brüsszel a kifizetési zárlatot

Feloldotta pénteken az Európai Bizottság három magyar operatív program kifizetéseinek a felfüggesztését. Brüsszel szerint a magyar hatóságok végrehajtották a szükséges változtatásokat.

Tizenegy nappal Lázár János brüsszeli tárgyalásait követően az Európai Bizottság pénteken úgy döntött, hogy nem blokkolja továbbá a kifizetéseket a tízből három operatív programban. Bár ez egyelőre a megszakítás által érintett operatív programoknak kevesebb mint a fele, a kifizetések volumenében ugyanakkor a legjelentősebb programokat érinti az intézkedés.

Ezek: a környezetvédelmi és energia operatív program (az első, amelynél tavaly novemberben leállították a kifizetéseket), a közlekedési és a szociális infrastruktúra-program.

A regionális politikáért felelős biztos azt követően hozta meg a döntését, hogy a bizottsági szakszolgálatok megerősítették, a magyar hatóságok végrehajtották a kért változtatásokat. Ezek alapvetően a programok és projektek menedzsmentjére és ellenőrzésére, illetve a közbeszerzési rendszerben feltárt hiányosságok kiküszöbölésére vonatkoztak.

Emlékezetes, hogy összesen 1500 milliárd forintnyi kifizetést azért blokkolt hosszú időn keresztül a Bizottság, mert a szabályokkal ellentétesen diszkriminatívnak minősítette azt a magyar rendelkezést, ami előzetes mérnöki kamarai regisztrációra kötelezte a pályázókat.

A Lázár János vezette küldöttség szeptember 9-én fogadta el a Bizottság által javasolt 5 százalékos pénzügyi korrekciót, ami előfeltétele volt a kifizetések gyors felújításának. A magyar miniszterelnökségi államtitkár becslése szerint a pénzügyi korrekció 69-75 milliárd forintos uniós támogatást érint. Ennyivel kapnak kevesebb uniós pénzt a szabálytalanság által érintett projektek, de a támogatást fel lehet használni más projektekhez.

Formailag tíz operatív program kifizetései indulhatnak újra. Van viszont egy új, az Európai Szociális Alapot, illetve a társadalmi operatív programot érintő felfüggesztés, ami még a kezdeti szakaszban tart.

A 75 milliárd forintos pénzügyi korrekció ugyanakkor fokozza a nyomást a magyar hatóságokra, amelyeknek az év végéig nem kevesebb mint 1350 milliárd forint felhasználásáról kell számlát benyújtaniuk Brüsszelnek, ha el akarják kerülni a nettó forrásvesztést.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »