Varga szerint nem kell aggódni a hiány miatt

Ugyan elszaporodtak a fiskális lazító intézkedések, a költségvetés tartalékaiból pedig napról napra oldanak fel, Varga Mihály szerint aggodalomra semmi ok, idén is és jövőre is 3% alatt lesz a költségvetési hiány. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy az élelmiszer termékek ÁFA csökkentését is úgy kell tervezni, hogy e cél ne sérüljön. Varga beszélt a jövő évi költségvetésről is, 2,8%-os átlagos infláció és a 2%-os gazdasági növekedés mellett készítik elő a tervet.

A tartalékok az idei költségvetésben igen fontos szerepet töltöttek be, hiszen a számos leselkedő kockázatból fakadó veszteségeket hivatottak fedezni. Ilyen kockázatok például az elektronikus útdíjból befolyó bevételek elmaradása, a pénztárgépek online becsatornázásától várt adótöbblet nem teljesülése, a tervezettnél kisebb tranzakciós adóbevétel (a megemelt kulcs ellenére), a költségvetés tervezéséhez képest jelentősen alacsonyabb infláció miatti ÁFA bevétel elmaradása és a vártnál kisebb gazdasági növekedés.

A fenti kockázatok, a számos presztízsberuházás és egyéb fiskális lazító intézkedés miatt egyre valószínűtlenebb, hogy a költségvetési hiány a tervezett 2,7%-os szinten marad idén. Azt azonban valószínűsítjük, hogy a 3% alatti hiány mindezek ellenére teljesül, hiszen enélkül ismét könnyen a túlzott-deficiteljárásban találhatja magát Magyarország. Ha a 3%-os bűvös cél is veszélybe kerül, akkor várhatóan újabb kiigazító lépéseket tesz a kabinet, amire Varga Mihály is utalt. E lépések pedig várhatóan ismét a nagyvállalatokon csattannak majd, ami a tőzsdei árfolyamokat is negatívan érintheti. Véleményünk szerint a Richter a leginkább védett a hasonló költségvetési lépésektől.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »