Băsescu: vannak Romániánál korruptabb államok is az EU-ban

„Meggyőződésem, hogy Románia külföldi megítélése sokkal rosszabb a hazai valóságnál. Itthon sokkal jobb a helyzet az európai közvélekedésnél” – jelentette ki hétfőn Traian  Băsescu. Az államfő példának hozta fel, hogy a makrogazdasági adatok alapján Románia kiegyensúlyozott ország, amelynek az uniós pénzforrások bevonásával a más országokénál jóval nagyobb a fejlődési lehetősége. Úgy vélekedett: Románia lakossága általánosságban műveltnek és civilizáltnak tekinthető, az országról azonban az Európai Unióban mindössze rossz és kevésbé fontos információkat tudnak.

Az államfő megjegyezte: meggyőződése, hogy az Európai Unióban vannak sokkal korruptabb államok, ahol az igazságszolgáltatás sokkal félénkebb, amikor politikusokról van szó. „Mindezek ellenére Romániát olyan országként kezelik, ahol nem nyúl politikusokhoz az igazságszolgáltatás. A probléma azonban nálunk van: mennyire tudunk hitelesen cselekedni, és miként tudjuk magunkat felmutatni” – mondta a román államfő.

Băsescu úgy véli, ennek a hamis képnek az oka, hogy a lakosság nem bízik önmagában. „Fejünkbe vettük, hogy minket a Nemzetközi Valutaalap vagy Brüsszel irányít. Valójában mindössze arról van szó, hogy fel kell zárkóznunk az uniós szabályozáshoz” – mondta. Hozzátette: a hiteltelenség onnan is ered, hogy ezeket az újabb szabályokat Románia sokszor nem tartja be, mert betartásuk sok politikus szemében a gyengeség jele.

Az államfő röviden Verespatakra is kitért, úgy vélekedett: az Alkotmánybíróság el fogja utasítani a beruházásról szóló törvénytervezetet.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »