Papírforma Bajorországban: győzött a CSU

A bajor keresztényszociális párt hozta a kötelezőt, 49 százalékkal megszerezte az abszolút többséget a müncheni Landtagban így Horst Seehofer, a CSU elnöke jeles bizonyítványt küldhet Merkelnek Berlinbe.  A tartományi gyűlésbe bekerült még az SPD, a Zöldek, a Szabad Választók Szövetsége, a liberális FDP viszont nem tudta megugrani az ötszázalékos küszöböt.

A bajor miniszterelnök már a félórás eredmények után úgy döntött, indulhat az ünneplés. Horst Seehofer jócskán előre ivott a medve bőrére, az égiek végül nem büntették elhamarkodottságát. A CDU testvérpártja, a bajor CSU a szavazatok 48,9 százalékát megszerezve abszolút többséghez jutott a müncheni tartományi gyűlésben. „A 2008-as év immáron történelem, ismét itt vagyunk”- értékelte az eredményt Horst Seehofer, aki csodálatosnak nevezte azt, hogy „minden második bajor a CSU-ra voksolt”. A CSU 2008-ban a liberális FDP-vel kényszerült koalíciót kötni a kormányzáshoz, a vasárnap esti eredmények után azonban úgy tűnik, a megszerzett 102 mandátum elég lesz a 180 fős gyűlésben az abszolút többséghez.

Amíg a CSU háza táján javában zajlott a választási parti, addig az FDP-nél a hangulat mélyponton volt. A liberális párt a szavazatok mindössze 3,1 százalékát szerezte meg, ami 5 százalékkal gyengébb eredmény, mint az öt évvel ezelőtti. A „sárgák” nem jutottak be a tartományi gyűlésbe, ami igen rossz előjel a 22-i országos választások előtt. Philipp Rösler pártelnök Berlinben „súlyos vereségnek” nevezte az eredményt, viszont ugyanakkor elmondta: Bajorországban „máshogy mennek a dolgok”, mint Németország más tájain, ezért messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni a vasárnap esti eredményekből.

Második helyen az SPD ért célba, a szavazatok 20,6 százalékával. A párt jelöltje, aki egyben a müncheni polgármester, Christian Ude elégedett volt az eredménnyel: „El kell ismerniük azoknak, akik nagy kedvvel jósolgatták az SPD bukását, hogy mi egy igazi fordulatot hajtottunk végre Bajorországban.” A müncheni szocdem polgármester ugyanakkor azt vágta Seehofer fejéhez, hogy a CSU csak a választási rendszer miatt tudott abszolút többséggel nyerni. Sigmar Gabriel SPD-elnök Berlinben úgy nyilatkozott: a szocdemek nem érték el céljukat, a kormányváltást.

8,4 százalékkal bekerültek a Zöldek is, akik jó egy százalékot rontottak öt évvel ezelőtti teljesítményükhöz képest. Claudia Roth pártelnök az ARD közszolgálati televíziónak így nyilatkozott vasárnap este: „Csalódottak vagyunk, de a tűzerőnket most a hesseni és az országos választásokra kell összpontosítani”.

Továbbá bekerült még a Szabad Választók Szövetsége 8,5 százalékkal, a Kalózpárt és a posztkommunista Baloldal pedig 2-2 százalékkal nem érte el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot, az Alternatíva Németországnak pedig nem indult a bajor tartományi választáson.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »