Visszalépett a Fed-elnökjelölt

Visszalépett a szaksajtó által legesélyesebbnek tartott utódjelölt, Lawrence Henry “Larry” Summers vasárnap attól, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) új elnöke legyen. A jelenlegi elnök, Ben Bernanke megbízatása 2014 januárjában jár le.

Barack Obama amerikai elnök elfogadta volt vezető gazdasági tanácsadójának döntését, aki a közleménye szerint “vonakodva arra a következtetésre jutott”, hogy a kinevezését véglegesítő szenátusi jóváhagyási folyamat elkeseredett küzdelemhez vezethet, ami nem szolgálja sem a Fed, sem a kormány, sem a gazdaságélénkítés érdekeit.

Summerst több szenátor is bírálta, amiért könnyített a bankfelügyeleti szabályokon, amikor a kilencvenes években Bill Clinton pénzügyminisztere volt. A 2008-as pénzügyi válság után ez kifejezetten rossz pontnak számít, főleg a demokraták körében, ami további gondokat okozhat Barack Obamának a kinevezési folyamatban.

Obama elnök a várakozások szerint hamarosan nyilvánosságra hozza, hogy kit szán utódul. A poszt egyik legesélyesebb várományosának Janet Yellent, a Fed jelenlegi alelnökét tartják.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »